Idioti

67%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Nemít to přemrštěné dvě hodiny, neváhal bych s pěti hvězdami, protože koncept i jeho provedení je oboje špičkové. Ale ne každý film se hodí pro takové natažení a Idiotům opravdu škodí. Ke konci už to maličko ztrácelo mojí pozornost, což je věčná škoda. Jinak ale typicky netypický Trier s vizí, kterou je velmi zábavné a na konci mrazivé sledovat.
headhunter
headhunter
10 287 bodů
7.5
I když to tak vypadá, tak tohle amatérština není. Záměrná provokace a surovost metod natáčení tohoto filmu, dost zužují spektrum svého publika a ne každý jej vstřebá. Je to o skupince (nudících se, trápících se, hlejcích se... lidí), která dělá tak trochu předvoj novodobým Jackass, ale spíše na psychologické úrovni (i na fyzično dojde ;-)). Mě to příšlo zajímavý, i kdzž s trochu přehnonou stopáží*
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
4
Vinterbergův film Festen ze stejného roku a natočen podle stejného dogmatu (Dogme 95) je záživnější. Idioti nemají tak silný tah na branku, syntéza formy o obsahu se zde nedostavila, ve dvou scénách jde vidět mikrofón nad herci a obsahově to není natolik bohaté. Přesto je to zajímavý film, který mě v pár pasážích rozesmál, což se většině filmů nepodaří, páč komediální cit nemá každý tvůrce, co si myslí, že je zábavný a humoristický aspekt bývá ohavně levný. Zde tkví humor v nastalých situacích, které Trier vymyslel a premisy, kolem níž se film točí. Většinu stopáže jsem se však nebavil vůbec a to, o co se pokusila postava Karen na konci mě minulo. A kéž by taky šel Trier dál v intelektuální rovině alá "hledáme v sobě své idioty".
kocka-kockova
338 bodů
7.5
Člověk se musí občas stát idiotem, aby se z něj nestal idiot. Co dodat? Jako vždycky - téma bolesti z úplně jiného úhlu. Člověk jej buď přijme anebo ne.