Ježíš Nazaretský

79%
Ježíš Nazaretský
Plakát traileru

Judea pred 2000 rokmi patrila k územiam Rímskej ríše. Mladá žena Mária (OLIVIA HUSSEYOVÁ) sa vydá za Jozefa (YORGO VOYAGIS), keď jej anjel zvestuje, že sa stane matkou božieho syna, Ježiša Krista. Porodí ho v maštali v Betleheme, kde ju navštívia traja mudrci (JAMES EARL JONES, DONALD PLEASENCE, FERNANDO REY), ktorí sa poklonia jej synovi a prinesú mu vzácne dary zlato, myrtu a kadidlo. O 33 rokov neskôr Ján Krstiteľ (MICHAEL YORK) očakáva príchod nového mesiáša, o čom káže všetkým ľuďom. Mesiášom je Ježiš Kristus. Kráľovi Herodesovi (CHRISTOPHER PLUMMER) sa jeho kázne nepáčia, pretože vyvolávajú medzi ľuďmi nepokoje, a preto ho dá zatknúť a neskôr popraviť. Ježiš (ROBERT POWELL) dospel, učil sa a načúval starším, napokon z neho vyrástol duchovný vodca porobeného národa. Učí a koná množstvo zázrakov, ale zápasí aj s diablom a jeho pokušeniami. Má svojich dvanástich verných druhov, apoštolov, ktorí ho verne nasledujú na jeho ceste. Po príchode do Jeruzalema vyhodí kupcov z krámu. Cíti, že čoskoro zomrie, pretože jeho učenie sa nepáči žiarlivým kňazom, ktorí žiadajú od rímskeho miestodržiteľa Piláta (ROD STEIGER), aby Ježiša zatkol a dal popraviť. Napokon miesto pobytu mesiáša prezradí Judáš Iškariotský (IAN McSHANE). Ježiša po učení popravia ako zločinca na kríži... O filme Mnohé exteriérové sa nakrúcali priamo na miestach, kde sa odohrával Ježišov život (Palestína, Líbya). Zeffirelli do mnohých úloh vybral hercov so semitskými črtami, aby dodal svojmu veľkolepému eposu autenticitu. Mimoriadnu atmosféru snímke dodáva aj hudba Mauricea Jarreho, ktorá v dokonalej harmónii zdôrazňuje Ježišov príbeh. Ježiš Nazaretský je jedným z najambicióznejších a súčasne aj najúspešnejších filmov Franca Zeffirelliho. Zeffirellimu sa podarilo do mnohých rolí obsadiť vtedajšiu hereckú špičku, mnohí svetoznámi herci s radosťou prijali aj menšie vedľajšie úlohy, ako napríklad Anthony Quinn (Kaifáš), Christopher Plummer (Herodes Antipas), Laurence Olivier (Nikodém), Rod Steiger (Pilát). Franco Zeffirelli chcel pôvodne obsadiť do postavy hlavného hrdinu amerického herca Al Pacina a Robert Powell mal hrať Judáša. Podľa Vatikánu, ktorý zostavil zoznam 45 filmov podporujúcich vieru, je Ježiš Nazaretský na piatom mieste (ako prvý je Schindlerov zoznam, nasledujú ho Evanjelium svätého Matúša, Život je krásny, Nové časy).





Fingon
16 886 bodů
6
(hodnocení po první, devadesátiminutové části ze čtyř) - roztahaná nuda nabitá patetickými dialogy, mírné zlepšení nastává až po odchodu rodinky do Egypta, s rabujícími římskými vojáky a nakonec s pohledem na Salomé. ------ Po dvou týdnech dalších devadesát (šet) minut, hodnocení zůstává stejné, jen se mi tentokrát nepodařilo zachytit žádnou dobrou pasáž.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Co říci k tomuto 4.dílnému eposu o životě Ježíše Krista než to, že je veden rukou skutečného mistra s citem pro nevyslovené a nevyslovitelné. Nejlepší co jsem na motivy Evangelia kdy viděl, nesklouzává se ani k až dětskému podání Bible (tzv. Bibli pro děti) ani k přehnanému až plačtivému patosu a ani k megalomanské přeokázalé výpravě, jak jsme mnohdy již u historických velkofilmů zvyklí. Pro mě jeden z filmových skvostů 20. století.

Dodatečné informace

Původní název:
Jesus of Nazareth (více)
  • Itálie Ježíš Nazaretský
  • Itálie Jesus of Nazareth
  • Itálie Gesù di Nazareth
  • Itálie Iisous o Nazoraios
  • Itálie Jesus de Nazaré
  • Itálie Jésus de Nazareth
  • Itálie Jesús de Nazareth
  • Itálie Jesus von Nazareth
  • Itálie Ježiš Nazaretský
  • Itálie Jezus z Nazaretu
  • Itálie O Iisous apo ti Nazareth
  • Itálie Yesu Nazarethkar
Premiéra v ČR:
15. 3. 2024
Země původu:
Itálie, Velká Británie