Troja

76%

Komentáře a recenze 27

Dle počtu bodů
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
6.5
Doteď mě na téhle epické podívané plné postav, davových scén a triků udivuje, jak si ji pro sebe skoro celou dokázali ukrást pouzí dva herci (ostatní jim skutečně jen přihrávají). Pitt a Bana v mých očích tenhle jinak celkem standardní "sandálový" velkofilm povýšili na parádní osudový střet dvou ultimátních borců, jejichž výtečný souboj představuje předčasný vrchol filmu.
Petr Kocfelda
Petr Kocfelda
2 919 bodů
8
Impozantní historický film.Hodnotím jej 80 procenty!Výborný Brad Pitt.
alexik789
2 512 bodů
9
Jeden z nejlepších filmů s Bradem Pittem. Velkolepé dílo a úžasné obsazení.
harry456
harry456
2 437 bodů
7
Co se týče výpravy, kamery a technické stránky filmu není co vyčítat. Ale k příběhu, režii a některým hercům už výhrady mít musím. S tím, co celý námět, Homérův epos a období antiky nabízí si myslím, že výsledný scénář je hodně slabý a velmi průměrně zrežírovaný (a to nemluvím o úplné absenci bohů, která je pro mě nepochopitelná, protože právě z postav Olympských bohů by se dalo vytěžit strašně moc - viz. třeba technicky slabý, ale příběhem velmi povedený Souboj Titánů). Co se týče herců tak velmi se mi líbil Peter O'Toole (který je opravdu fantastický), ucházející je i Brad Pitt jako Achilleus, solidní Sean Bean jako Odysseus a Eric Bana jako Hektor. Naprostým zklamáním je ale pro mě Orlando Bloom a Diane Kruger, kteří jsou oba zoufale necharizmatičtí a prkenní. Bohužel musím říct, že mě tentokrát nzaujala ani hudba (James Horner) která místy téměř věrně kopíruje hodně výborných soundtracků minulosti (mj.jsem v ní slyšela Zimmerova Gladiátora, Jarreho Lawrence z Arábie, Arnoldovu Hvězdnou bránu (která je sama podobná Lawrenci z Arábie), Muže se železnou maskou a samozřejmě taky spoustu dřívějších Hornerových kompozic).
Sarpele
Sarpele
2 434 bodů
4
Škoda v někerých případech výborného až ideálního obsazení (Bana - Hektor, Pitt - Achilles, Cox - Agamemnon, Bean - Odysseus, O'Tool - Priamos a Saffron Burrows jako Andromache) a především jednoho z největších příběhů dějin. Petersen z toho udělal sandálovou banalitu, která jen v pár scénách ukazuje, jak to mohlo být dobré. A když už si tvůrci dali tu práci s tak masivním přepisováním "dějin", mohli aspoň vymyslet Achilleovi lepší motivaci pro zabití Hektora zneuctění jeho mrtvoly...
Vurhor
Vurhor
2 021 bodů
6.5
Řecké báje a pověsti zbožňuju. Sám si dodnes pamatuju své machrování na hodinách latiny, kdy jsem bez problému střílel odpovědi z reálií. (což bylo asi tak jediné, co jsem v latině ovládal nějak zručně.) Troja je docela slušný epický film, ale není to vůbec dobrá adaptace. Už zejména kvůli všem těm šíleným změnám, kvůli kterým jsem často pěnil. Dialogy jsou jeden velký bordel. Je to zejména kvůli těm změněným osudům a charakterům jednotlivých postav původní předlohy, přičemž scénáristé si s onou změnou příliš zdatně neporadili. Postavy proto často melou naprostý klišé, plus znalci předlohy budou hlasitě nadávat, až uvidí umírat sympatické jedince, kteří původně neměli umřít, nebo uvidí skvělé postavy, se kterými film naprosto odmítne nějak kvalitněji pracovat (Patroklos). Ovšem některé scény jsou pastva pro oči. Například příchod Řeků před hradby Troje, nebo souboj mezi Achillem a Hectorem, to je prostě něco, na co jsem se ještě na youtubu párkrát s chutí koukl. Předpokládám, že ona absence bohů je pokus o čistý realismus. Hmm. Super. Když se film chlubí svým působivým vizuálem a uchvacujícími souboji, je to zábavné. Jakmile se tam ale začne mluvit a pracovat s postavami, mám chuť jít podplatit Chárona, aby mě vzal do Hádu o něco dřív. A HLAVNĚ TEN PARIS!!
Květka
Květka
711 bodů
6.5
Troja neni takovym nezapomenutelnym velkofilmem, jaky mozna ocekavate, ale rozhodne si zaslouzi ono hodnoceni, ktere tady ma. Film je dobry pro vsechny fanousky historickeho zanru, ale take je dobry pro oziveni pameti - co ze se to vlastne stalo v te Troji. Urcite se na to podivejte.
Annie555
Annie555
354 bodů
7.5
Velkofilm s velkými holywodskými hvězdami. Ne přesně kopíruje historii, ale je to film ne dokument. Výprava úžasná a zhlédnutí je pořádným zážitkem, co stojí za to. Hlavně Brad Pitt jako Achilleus je naprosto úžasný. Ale scénář má pár děr kudy to trochu teče.
Lydie
Lydie
255 bodů
7
Historický velkofilm, pěkná podívaná, která je bohužel plná nepřesností. Válka, která trvala deset let, se ve filmu odehraje během krátké doby, vadí mi nepřítomnost antických bohů, zmizelo tím kouzlo mýtů. U historických filmů nemám ráda, když se příliš odlišují od známých faktů.
Satecek
50 bodů
9.5
Jeden z nejhezčích filmů, na který se mohu podívat kdykoliv. :-)