Gomora

68%
Gomora
Plakát traileru

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. [43. MFFKV 2008]




Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Přestože film kritici překřtili na dokudrama není to tak úplně pravda, protože scenáristé se záměrně odkazují i k dalším slavným dílům o mafii a mafiánech. Dojde na vsuvku ve stylu slavné Zjizvené tváře (Scarface) s Al Pacinem i na připomenutí kultovní série Chobotnice (La Piovra). Pro mě osobně bylo velkým překvapením zobrazení mafiánů. Nejedná se o žádné hezouny, ale pupkaté tatíky schopné čehokoliv a o to je řada scén brutálnějších. Scéna zavraždění dvou naivních gangsterů od tělnatých mafiánů v žabkách a likvidace těl patří k tomu nejbrutálnějšímu a nejreálnějšímu, co jsem ve filmu viděl.
sixmonsters
sixmonsters
2 756 bodů
10
Skvělé. Až dokumentárně objektivní mozaika o mafii. Kmotra bych po shlédnutí tohoto přirovnal asi k Babičce Boženy Němcové. Ode dneška si budu pamatovat jméno Matteo Garrone.

Dodatečné informace

Původní název:
Gomora (více)
  • Itálie Gomora
  • Itálie Gomorra
  • Itálie Gomorrah
  • Itálie Gomorrha, Reise in das Reich der Camorra
  • Itálie Sei storie brevi
  • Itálie Гоморра
Premiéra v ČR:
12. 3. 2009
Distributor:
AČFK
Země původu:
Itálie
Tržby:
34,86 mil. USD (celosvětově)