Vzpomínky na vraha

81%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Pěkné propojení detektivky s psychologický thrillerem. Velmi pomalé tempo mě lehce ukolébávalo, ale zároveň nechybělo napětí a podařený konec, který jsem ale očekával. Moc se mi nelíbil tým detektivů, připadali mi jako parta neprofesionálních nekňubů. Film je to dobrý, ale na piedestal bych ho osobně nestavěl.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Nevím. Pořád si myslím, že když se kriminálka vyvíjí přesně tak, jak člověk čeká, tak jí samotná dobrá atmosféra není nic platná.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Typický Bong. Film se rozjíždí pomalu a k postavám přistupuje s podivnou odtažitostí, podobně jako na ně působí okolní společnost a její neučesaná, zastaralá pravidla. Praktiky vyšetřovatelů jsou příšerné a morálně pochybné a divák jim po chvíli ani nic dobrého nepřeje. A nic dobrého také nepřichází, neboť tohle není rozprávka o potlačování zla a jeho potrestání, nýbrž o jeho nepolapitelnosti a neodhadnutelné podobě, stejně tak jako o hořké demýtizaci dobra a zpochybnění požadovaných hodnot, které na rozdíl od západních filmů tehdejší jihokorejská společnost neposkytuje - detektivové nemají žádnou rodinu a jejich jedinou životní náplní je práce plná násilí, nedůvěry a podvodných praktik. Skrze opakované oddalování vyvrcholení a pocit rostoucí beznaděje se však divák s hlavním hrdinou postupně sblíží a začíná mu ho být líto, stejně jako je mu po chvíli líto všech vyslýchaných. Zločinem začíná být sama existence a vyšetřování je jen formou, jak se s ní vyrovnat a jak v ní najít smysl. Jestli mi Pečeť vraha opravdu připomněla nějaký hollywoodský snímek, nebylo to v žádném případě Se7en, nýbrž Finecherův Zodiac, v němž se podobně reflektuje beznadějnost systému a finální pocit morálního nezadostiučinění. Společně s Parazitem zatím vrchol Bongovy tvorby - jen mi přijde zajímavé, že zatímco v jeho oscarovce mi ta extrémně asijská žánrová vyhraněnost zkazila až konec, zde jsem se kvůli ní nemohl naladit pouze zpočátku.
Sarpele
Sarpele
2 434 bodů
10
Mistrovský detektivní film Vzpomínky na vraha je další jihokorejskou žánrovou perlou. Sledujeme vyšetřování série vražd z let 1986 až 1991 (konec vojenské diktatury), postupné skládání policejního týmu (který je samozřejmě tvořen nesourodými typy policistů), rostoucí beznaděj s každou stopou, která se ukáže být zavádějící. Ovšem skvělá detektivka je jen jednou rovinou, kterou v sobě film skrývá. Příchod detektiva ze Soulu, který místo brutality používá moderní metody, můžeme chápat jako symbolicky vyjádřenou změnu režimu na počátku 90. let. Všudypřítomný je také motiv amerického vlivu a vyrovnávání se s ním (explicitní zmiňování a citace amerických seriálů a filmů – např. Body Heat; dialog o rozdílu americké FBI a korejské policie; americká laboratoř, do níž je nutné posílat vzorky na rozbor, a která je taky zdrojem závěrečného zklamání a beznaděje). Grand Bell Award za nejlepší film, režii a mužský herecký výkon (Song Kang-ho).