Mrtvá a živá

74%
Mrtvá a živá

Mladá žena se vášnivě zamiluje do bohatého, nedávno ovdovělého šlechtice Maxima de Wintera. Po brzké svatbě podjíždí na jeho panství, kde společně žijí na zámku Manderley. Na láskyplný vztah novomanželů však padá všudypřítomný stín první de Winterovy manželky Rebeky, která zahynula za zvláštních okolností. Dům je naplněn jakýmsi nevyslovitelným napětím a stísňující atmosférou, která na novomanželku padá doslova na každém kroku. Ta je také přesvědčena, že manžel na krásnou Rebeku neustále vzpomíná, a proto jí není schopen věnovat potřebnou pozornost a cit...
Příběh napsala spisovatelka Daphne du Maurierová a do filmové podoby převedl slavný režisér Alfred Hitchcock (jenž stejně úspěšně natočil i její romány Hospoda Jamaika, Ptáci). Děj je soustředěn na starém šlechtickém sídle, kde výprava, nasvícení interiéru a důmyslná kamera (zachycující například v jediném záběru hlavní hrdinku a nehybný obličej postavy, která jí nahání strach) přispívají k stupňování napětí. Roli Maxima de Wintera ztvárnil Laurence Olivier, jeho novomanželku představuje Joan Fontaineová, hospodyni Danversovou hraje Judith Andersonová. Film v roce 1941 získal dva Oscary: za nejlepší černobílou kameru (George Barnes) a jako nejlepší film (producent David O. Selznick).




Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Jasný a geniální rukopis Alfreda Hitchcocka. Začátek mírně vlažný, silná pasáž kdy nová manželka žije v novém sídle svého manžela ve stínu jeho zemřelé první manželky, je prostě brilantní a má Hitchcockovu hutnou a tajemnou atmosféru. Závěr je trošku slabší, ale vyústění v samém závěru je zajímavé. Film jsem sledoval jedním dechem, jak tomu často u filmů A.H. bývá.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Strašně nedotažené. Motivace postav jsou přehnané, většina linií je uprostřed utnuta a začnou se řešit jiné. Hitchcock z toho určitě dělá působivou podívanou, takže jsem ty čtyři hvězdy málem dal, ale ten konec to pokazil úplně.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Ani duchařina, ani pořádný thriller. Jen neskutečně natáhnutá povídka, ve které se pořádně skoro nic neděje. Momentálně pro mě nejslabší Hitch.

Dodatečné informace

Původní název:
Rebecca (více)
  • USA Mrtvá a živá
  • USA Rebecca
  • USA Rebeca
  • USA Rebeca, una mujer inolvidable
  • USA Rebecca, A Mulher Inesquecível
  • USA Rebecca, la prima moglie
  • USA Rebeka
  • USA Rebekka
Země původu:
USA
Rozpočet:
1,29 mil. USD
Tržby:
7,59 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Mrtvá a živá je dostupný s českými titulky

Podobné