Řím

72%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
8
Krásný film. Zvlášť scéna, v níž mizí tisíce let staré fresky, doslova překypuje atmosférou. Je zajímavé, jak se Fellini pohybuje na hraně dekadence a nostalgie. Škoda, že italská kinematografie nakonec sklouzla k tomu druhému. Musím dát ale druhou šanci Amarcordu.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Jedna z nejzajímavějších alegorií o věčném městě, která byla natočena. Obvykle tyto onanie nemám rád, ale tady se to prostě povedlo. Hluboký, krásný a po všech stránkách chytrý film. Scéna s otevřením katakomb mě fascinuje a přesně vystihuje nejen podstatu Říma, ale podstatu života. Nádhera!
lamps
lamps
15 156 bodů
5
Na Felliniho poměry nečekaně ploché a myšlenkové prázdné. Římanům možná film řekne více, ale mně nedokázal za ty dvě hodiny sdělit takřka nic a některé scény, například "módní přehlídka" za přítomnosti církevních hodnostářů, mi nedávaly v kontextu celého díla naprosto žádný smysl (a to se mi u Felliniho stalo poprvé)... Chápu sice účel toho všeho a obdivuji zdařilý variabilní styl vyprávění, ale tohle všechno šlo opravdu mimo mě...
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
2
Filmu jsou vlastní jisté kvalitativní aspekty. Dokonalé a strhující filmy nabízí vysokou úroveň kvality ve všech bodech. Nelze ale říci, že každý film by měl dosahovat co možná největšího propracování každého jednoho aspektu. Akční film nepotřebuje intelektuální přesah. Barva je kvalitativním aspektem, ale některé filmy fungují lépe v B&W režimu. Nedostatek dramatického rámce je však velkým rizikem. Felliniho Roma je milostným dopisem Římu. Film se seskládává z volně vázaných scének, které jsou fantazií a vzpomínkami, a vypovídají zkrátka něco o Římě. Mně to však vůbec nezajímalo. Nebylo to dostatečně vizuálně dravé a strhující, aby se to obešlo bez jiných kvalitativních aspektů. Bylo to poměrně utahané, čemuž se měl tvůrce vyvarovat. Jednotlivé scénky měli být humoristické (ony jsou, ale né dost - to se Fellinimu povedlo jen v Městu Žen, což je jediný jeho film, který doporučuji) a humor měl tkvět v postavách, v dialozích jimi pronášených a v obsahu pasáží (užil jsem si jen církevní módní přehlídku, kterou tu rovněž ostatní vyzdvihují). Pakliže by tvůrce dal více těmto kvalitativním aspektům filmu, tak by mě jeho dílo mohlo udržet navzdory absenci sevřené dramatické linie. Výsledná podoba však způsobovala výpadky mé pozornosti a já zažíval frustraci ve snaze se tím prokoukat.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
9
Skvělý a zábavný film s originálními postupy , pohled na Felliniho milovaný Řím v současnosti i minulosti...pestré postavičky...známá místa ...známé události...ale v trochu jiném světle ...někdy v hodně satirickém...Řím hodně neklidný...nezaznávající kjlidu ani v noci , ani ve dne...
ZaS
ZaS
632 bodů
4
Film určený hlavně italskému publiku. Celou řadu narážek cizinec prostě nepochopí. O dji se vůbec nedá mluvit - je to spíše série momentek z různých dob. Zajímavé je to jen tím, že z některých scén zjevně čerpal Sorrentino v Grande Belezza.