Městečko Pleasantville

77%
Městečko Pleasantville
Plakát traileru

Jedním z oblíbených programů televizní stanice Time je starý černobílý sitcom z idylického života jednoho amerického městečka padesátých let. Jedním z jeho nadšených fandů je středoškolák David, který zná celý seriál téměř zpaměti. Když jeho matka odjede s novým přítelem a on zůstane doma sám se svou stejně starou sestrou Jennifer, samozřejmě se s ní pohádá o to, na co se budou dívat v televizi. Při hádce rozbijí dálkové ovládání, bez něhož je televize neovladatelná. Objeví se starý opravář a nabídne Davidovi zvláštní ovladač, o který se vzápětí strhne další hádka. Během ní David s Jennifer stisknou tlačítko a rázem se ocitnou přímo v černobílém světě Davidova oblíbeného seriálu Pleasantville jako Bud a Mary Sue, děti manželů Parkerových, kteří patří k hlavním postavám seriálu. Zatímco David se velmi rychle orientuje v místě i čase, přesněji řečeno, epizodě seriálu, která se právě kolem nich odehrává, Mary Sue nehodlá dodržovat pravidla a rozhodne se sbalit pohledného kapitána místního basketbalového mužstva Skipa. To má ovšem pro seriál nečekané následky. Když totiž Jennifer alias Mary Sue Skipovi místo nevinného držení za ruce předvede skutečný sex, mnohé se změní. Basketbalové mužstvo, které nikdy neprohrálo (každý jejich hod skončil v koši), se po Skipově vyprávění nedokáže soustředit na hru a v černobílém světě se objeví něco zcela nevídaného. Rudá růže. Jennifer zjistí, že v Pleasantvillských knihách jsou jen prázdné stránky a když se ostatní udiveně ptají, co by v nich jako mělo být, začne jim Jennifer vyprávět příběhy, tak jak si je matně pamatuje ze školy. A dějí se další zázraky. S jejím vyprávěním se v jednotlivých knihách objevuje text. Objeví se také další důsledky, které si nikdo nedokáže vysvětlit a proto jsou považovány za nemoc, během které se na pokožce šíří barvy. Objevují se další nenápadné změny. Ve výloze prodejny s nábytkem šokuje obyvatele městečka manželská dvojpostel, Bill Johnson, majitel bistra, kde David alias Bud pomáhá, už nechce dělat stále stejné hamburgery a okouzlen knihou o výtvarném umění, kterou mu přinesl David, se pustí do malování, Jennifer si promluví s matkou o sexu, který je pro paní Parkerovou věcí zcela neznámou, a objeví se další barevné věci. Starosta a jeho věrní soudí, že s podivnými změnami je třeba rychle něco udělat a rozhodnou se zakročit. Všechny podniky ve městě jsou opatřeny nápisy "jen pro černobílé", bandy černobílých výtržníků napadají barevné lidi, je zakázán rokenrol a všechny barvy kromě černé, bílé a všech odstínů šedé. David se však rozhodne proti bojovníkům za staré pořádky postavit.



Režie:
Scénář:

xxmartinxx
xxmartinxx
22 266 bodů
8
Dnes už to působí trochu banálně, ale pořád působivě - ten high concept je hrozně chytlavý. Truman Show je sice chytřejší, ale pořád je to film, co utkvěje.
hrumsrt
hrumsrt
9 133 bodů
8
"S tím už nelze přestat, protože je to v nás a co vychází z nás, nejde zastavit." Mimořádné překvapení, kterým bych si chtěl nakazit sobotní dopoledne. Perfektní castingová volba do dvojice sourozenců, kdy každý čiší až neuvěřitelně pozitivní energií a jen další důkaz, že role Petera Parkera není ani zdaleka tou nejlepší. Krásně milý a naivní snímek, který v prosté premise funguje celé dvě hodinky. Jednoznačně paralela na společenské a rasové otázky staré Ameriky. Postupně snímek roztahuje úsměv, že v závěru dokáže navodit tak pozitivní energii, že si ji už budu navždy ve spojitosti s tímto snímkem pamatovat. Filmová vizuální kouzla jsou na oko poctivě jednoduchá, ale skloubit různé palety barev, to musí být náročná práce v postprodukci. Skvělé obsazení navíc podtrhuje Jeff Daniels coby majitel bistra Bill. Dá se v tom najít tolik myšlenek, tolik odkazů na společenské otázky. Nádherný snímek, který trpí jen na celým uchopením příběhu a tím až dětským úvodem. Ale ve všech přesahových tématech se trefuje.. Navíc s tak magickým závěrem, že Vás nabije takovou energií, jež zkrátka máte chuť rozdávat. 80%

Dodatečné informace

Původní název:
Pleasantville (více)
  • USA Městečko Pleasantville
  • USA Pleasantville
  • USA Amor a colores
  • USA Amores a colores
  • USA A Vida em Preto E Branco
  • USA Bienvenue à Pleasantville
  • USA Color of Heart
  • USA Pleasantville - onnellisten kaupunki
  • USA Pleasantville - Zu schön, um wahr zu sein
  • USA Välkommen till Pleasantville
  • USA Viagem ao Passado
  • USA Yasamin renkleri
Země původu:
USA
Rozpočet:
60 mil. USD
Tržby:
49,81 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné