Klute

70%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
9.5
Opus magnum režiséra Alana Pakuly, filmový krimithriller s výraznými prvky psychodramatu. Mj. jedna ze špičkových rolí Donalda Sutherlanda - detektiv John Klute (de facto vedlejší postava), který na vlastní pěst pátrá po zmizelém kamarádovi-výzkumném technikovi Thomasi Grunemanovi, v jehož životě hrála roli prostitutka-callgirl Bree Daniels (výborná Jane Fonda). Pátrání se posunuje vpřed jen pomalu, ale vzájemná chemie ústřední dvojice mnohem výrazněji.
  • zdánlivě pomalé tempo vyprávění jednotlivých scén
  • dokonale prokomponovaná a zahraná postava Bree (Oscar pro Jane Fondu)
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
Trochu paranoidní, trochu noir, ale přesto výborný a vyjímečný thriller. Příběh soukromého detektiva hledající pohřešovanou osobu, která by podle všeho měla být naposledy u prostitutky přes telefon zvané call girl. Velice dráždivý příběh záhadného a tajemného dramatu plného sexu, chtíče, hledáním pravdy a rozluštěním tajemství. Z děje vyznívá smutný realismus v předsudcích pocitů atmosféry sedmdesátých let a tak je krapet složitý v rámci rozlišení konceptu příběhu. Kromě skvostné detektivky se jedná i o melodrama s podivnými telefonickými hovory. Je to snímek velmi neortodoxní, avšak zábavná kombinace studie napjatého a upřímného charakteru. Děj se k pořádnému uchopení musí pečlivě sledovat, neboť atmosférou a pomalejším tempem se zpočátku může zdát nezajímavým až nudným, tudíž následně nepochopeným. A zbytečně. Takovýto příběh o vztahu dvou lidí v poněkud neobvyklé situaci rozhodně stojí za pozornost.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Klute není zběsilým thrillerem, obsahuje však dost dramatických a napínavých scén, abyste se u něj nenudili a zároveň je v něm řada milých scén, citu i scén okoukaných ze života, aby uspokojili i diváky, kteří normálně tento druh filmů příliš nemusí. Zatímco dobová kritika snímek bez milosti sestřelila, čas ukázal, že Klute patří k nejlepším thrillerům 70. let a potvrzuje velmi zajímavé režijní schopnosti Alana J. Pakuly.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
film sa samozrejme mal volat "bree daniels" a nie KLUTE, ale hlavnou hviezdou pre mna nie je (inak vynikajuca) jane fonda, ale kameraman gordon willis (scena prichodu bree k staremu krajcirovy je neskutocne nadherna). prvy z volnej trilogie pakulovych paranoidnych thrillerov...