Muž, kterému říkali Kůň

66%
Muž, kterému říkali Kůň
Muž, kterému říkali Kůň

Na základě povídky Dorothy M. Johnson, "A Man Called Horse", publikované v roce 1950 v Collierově sborníku a znovu v roce 1968 v knize Indian Country. Základní příběh byl použit v 1958 v epizodě televizní show"Wagon Train" s názvem "A Man Called Horse." Film částečně mluvený v siouxštině vypráví příběh anglického šlechtice Johna Morgana, který je zajat domorodým indiánským kmenem.
Zpočátku zotročený a vysmívaný jako zvíře, John Morgan získá respekt vůči kultuře svých věznitelů a naopak postupně získává jejich respekt. Jeho pomocníkem v pochopení siouxské kultury se stává zajatec Baptiste, míšenec Indiánky a Francouze, považovaný Indiány za blázna, který se pokusil o útěk a byl ochromen přeříznutím šlach za oběma koleny.
John pochopí, že jeho jediná šance, jak získat svobodu je získat si respekt kmene; překonává svůj odpor k zabíjení a zabije (a dokáře skalpovat) dva bojovníky ze sousedního nepřátelského kmene Šošonů, což mu umožňuje požadovat status bojovníka kmene. Po svém vítězství nabízí manželství jedné z žen a darem nabízí ukořistěné koně. Pro sňatek a rovnoprávné postavení v kmeni podstupuje bolestivé iniciační rituály (probodnutí hrudníku orlími pařáty a kostěnými noži a zavěšení za ně). Dostává siouxské jméno Shunkawakan("kůň").
Když jeden z bojovníků přijme slib nikdy neustoupit v bitvě, Morganovy měnící se názory dokládá vztek na nechápavého Baptistu, kterému říká "Pět let tu žiješ, a nic jsi o těch lidech nepochopil - jeho smrt je pro tebe jen prostředkem, jak utéct. "
Poté, co (za cenu smrti svého pobratima-náčelníka a své těhotné indiánské ženy, jejichž vraha zabije v souboji) úspěšně pomáhá odrazit útok nepřátelského kmene, stává se respektovaným členem kmene a nakonec jeho náčelníkem.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
Dokonalý snímek své doby pojednávající život indiánů, jejich zvyky a tradice. Na to jak byli divocí a netolerantní k bílým osadníkům je na diskuzi, jak moc je reálná situace nechat naživu naprosto nezkušeného lorda a odvléci si ho do tábora udělat z něj otroka. Zajímavá je i postava Babtisty žijícího mezi indiány už delší dobu, který  lorda zasvětí do všech indiánských aspektů. Když to vezmu kolem a kolem, hodně to připomíná tvorbu Karla Maye. Podívám-li se na Old Shatterhanda a Kleki-petra, mám podezření, že se tvůrci tímto inspirovali. Každopádně tento příběh muže, který byl nečekaně kmenem Siuxů izolován od veškeré svobody a svého života a nucen se přizpůsobit poukazuje na drsný život spjatý s přírodou původních obyvatel své země. Jejich moudrost a čest se brala setsakramentsky vážně. Drsné rituály dnes šokují, ale tehdy to něco znamenalo. Kdo byl slabý, nemohl kmen nijak ochránit. Tempo vyprávění je naprosto v sounáležitosti s atmosférou snímku, která tak zvýrazňuje kruté chvilky lorda v táboře indiánů a představit si sami sebe na jeho místě. A hlavně se jedná o film o indiánech, kteří tu nejsou ukazovaní jen jako banda divochů s vůlí zabíjet jak je jinak ve westernech zvykem.

Dodatečné informace

Původní název:
Man Called Horse, A (více)
  • USA Muž, kterému říkali Kůň
  • USA Man Called Horse, A
  • USA Czlowiek zwany koniem
  • USA Der Mann, den sie Pferd nannten
  • USA Enas anthropos pou ton elegan Alogo
  • USA Mies hevosena
  • USA Muž jménem Kůň
  • USA Muž zvaný kôň
  • USA Um Homem Chamado Cavalo
  • USA Un hombre llamado Caballo
  • USA Un homme nommé cheval
  • USA Un uomo chiamato cavallo
  • USA Vahsi kahraman
Premiéra v ČR:
15. 3. 2024
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Muž, kterému říkali Kůň