Siréna

54%
Siréna

Vítězem Zlatého lva na benátském festivalu se v roce 1947 stalo sociální drama režiséra Karla Steklého, mající svým stylem blízko k italskému neorealismu. Těžištěm Steklého poválečné filmografie byla sociální nerovnost, útlak a vykořisťování proletariátu. Do této tematické linie dobře zapadal příběh inspirovaný dvěma kapitolami románu Marie Majerové. Siréna vykresluje atmosféru průmyslového Kladna na sklonku 19. století. Tehdejší stávka havířů kvůli nízkým výdělkům byla nekompromisně potlačená četnictvem. Film, k jehož působivosti přispělo přesvědčivé vylíčení hornického prostředí a ponurá hudba E. F. Buriana, se soustředí na rodinu Hudcových. Symbolem utrpení dělnické třídy v hrdinném boji proti kapitalismu je dcera hlavních hrdinů, mladá Emča (Pavla Suchá). (NFA)




lamps
lamps
15 156 bodů
4.5
Sice celkem obstojný příběh a neurážlivá režie, která dokáže vykouzlit tři čtyři zajímavé scény, ale tím to hasne. Herci jsou křečovití jak žaludek po šlichtě z fazolí a většina dialogů trhá uši ve stylu dynamitu v hornickým dole, takže emoce působí strojově až směšně. A ta melodramatická hudba leze krkem už od první scény. Komunistické umění level Siréna - to nechceš.
kawa
3 388 bodů
6
Komunistický film o jedné kladenské epizodě, kdy velkobaron Bacher zastavil příděly výplat pro dělníky a rozpoutal tak pnutí v hutích a v dolech, které eskalovaly ke krveprolití. Velmi povrchní zpracování. Dnes již ničím nezaujme. Herecké výkony také nic moc.
miza
miza
2 336 bodů
3
Jen si řvi,nás neumlčíš.Tuhle pasáž si pamatuji s tohoto filmu.

Dodatečné informace

Původní název:
Siréna (více)
  • Československo Siréna
  • Československo Die Sirene
  • Československo La sirène
  • Československo Sirena
  • Československo Sirenen
  • Československo Syrena
  • Československo The Strike
Premiéra v ČR:
11. 4. 1947
Distributor:
NFA
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika