Ohrožení Britannicu

67%

Zajímavosti 4

  • Jméno Britannic se objevilo na několika britských lodích, nejslavnější ale určitě byl Britannic, postavený jako sesterská loď slavného Titanicu a Olympicu. Patřil rejdařství White Star Line a byl dokončen v době, kdy vypukla I. světová válka. Byl změněn na lazaretní parník a potopil se při své páté plavbě roku 1916 najela na německou minu. Spekulovalo se ale i o jiné verzi, podle níž byl natočen televizní film Britannic.
  • Známý "beatlerežisér" Richard Lester se na režijní stoličku posadil až po odchodu Bryana Forbese a Dona Taylora. Lester společně s Alanem Platerem upravil i původní scénář Richarda Alana Simmonse. Ten se na znamení nesouhlasu se změnami odmítl nechat uvést v titulcích filmu svým skutečným jménem, takže ho tam najdeme pod pseudonymem Richard De Koker.
  • Větší část filmu se skutečně odehrávala na lodi. Jednalo se o německý parník Hamburt, který byl prodán do SSSR a společnost Morpasflot loď před převzetím pronajala filmařům.
  • Film byl inspirován skutečnou událostí z roku 1972. Rejdařství Cunard Line kontaktoval neznámý muž s tím, že na loď Queen Elizabeth 2 rozmístil bomby. Cunard hodlal vyděrači zaplatit, ale britská vláda to nedovolila a poslala na loď speciální jednotku. Na lodi žádné bomby nebyly a ve spolupráci s FBI byl vyděrač později zatčen