Kapitán Fracasse

63%
Kapitán Fracasse
Kapitán Fracasse
POZOR OBSAH VYZRAZUJE ZÁPLETKU!! Kapitán Fracasse je romanticko-dobrodružný barevný francouzský film z roku 1961, který režíroval Pierre Gaspard-Huit. Pierre Gaspard-Huit spolu s Albertem Vidaliem vytvořili i scénář filmu. Film je adaptací klasického románu Théophila Gautiera (30.8.1811 - 23.10.1872) z roku 1863. Zchudlý gaskoňský šlechtic baron de Sigognac (Jean Marais) poskytne na svém sídle přístřeší kočovné herecké společnosti jejíž členy tvoří např. Scapino (Louis de Funes), Herodes (Philipe Noiret), ale hlavně krásná herečka Isabela (Geneviève Grad). Do té se milý baron na první pohled zamiluje. Z lásky k ní se pod pseudonymem kapitán Fracasse stane také členem kočovné společnosti. Během filmu chrání Isabelu před záletným šlechticem Vallombreusem (Gerard Barray). Bojuje s najatým zabijákem Lampourdem (Riccardo Garrone) a překonává další nástrahy. Nakonec se všichni dozví, že Isabela je dcerou mocného šlechtice knížete de Moussy a Vallombreusova nevlastní sestra. Takže odvaha a ostrý kord gaskoňského hrdiny ho přivede ke štěstí a spokojenému manželství. Ve filmu se objeví i řada dalších slavných francouzských herců (např. Guy Delorme a Jean Rochefort).



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 449 bodů
8
Kapitán Fracasse je literární román francouzského spisovatele Théophila Gautiera z roku 1863 a jedná se o typický francouzský romanticko dobrodružný příběh odehrávající v sedmnáctém století. A jedná se také o další příběh filmaře stále přitahováný. První filmová verze vznikla ještě za němé éry v roce 1929. Toto zpracování je v pořadí čtvrté a na svou dobu není překvapením, že se hlavní role nezhostil nikdo jiný, než Jean Marais, který byl převážně na takové role zaměřen. V jedné bezvýznamné roli se objevuje i Louis de Funès, pro kterého to byla role poněkud vážnější. A není to poprvé, co se Marais s Funesem sešli v jednom filmu. Takových příležitostí měli již dříve víc. Nesmí se také zapomenout na Philippa Noireta v roli vedoucího kočovného divadelního souboru. Snímek svým námětem obsahuje vše patřičné. Doba krále Ludvíka XIII., burleskní i okázalý děj, dobrodružství, romanci, rivalitu, intriky, šermířské souboje, prostě vše, co se dá od takového díla očekávat. A protože se příběh odehrává v prostředí kočovného divadla, svým způsobem se jedná i oslavu takovýchto divadelních herců oné doby. Zpracování filmového scénáře se nese v jednoduchosti a vlivem podobných příběhů i v některých maličkostech v předvídatelnosti. Zpracovaný je ale dobře. Vážnost se kloubí s humorem a vše funguje jak má. Když to tedy shrneme, máme tu dobrodružství, drama, romantiku i humor. Film, který svou opravdovostí nezklame.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Špičkový dobrodružný snímek s úžasným Jeanem Maraisem, který fascinuje skvělou výpravou, dechberoucími šermířskými souboji, humorem a svižnou akcí. Divák může jen zírat na francouzské zámky, nádherné šaty i práci se zvířaty. Celé je to velmi kultivované, zábavné a neurážející.
Had
Had
12 338 bodů
7.5
Idol let šedesátých Jean Marais v titulní roli filmové adaptace stejnojmenného rytířského románu Théophila Gautiera - klasické šermovačky, romantická láska, převleky - všechno, jak má být. Navíc herecký koncert klasiků francouzského filmu šedesátých let: kromě Maraise i Gérard Barray, Riccardo Garrone, Louis de Funés, Phillipe Noiret i nezbytný kladný hrdina šermovaček Jean Rochefort. Krásná podívaná, skvělá výprava, autentické kostýmy, reklama na zámky na Loiře.

Dodatečné informace

Původní název:
Le Capitaine Fracasse (více)
  • Francie Kapitán Fracasse
  • Francie Le Capitaine Fracasse
  • Francie Capitaine Fracasse, Le
  • Francie Capitan Fracassa
  • Francie Captain Fracasse
  • Francie El capitán Fracassa
  • Francie Fracass, der freche Kavalier
  • Francie Fracasse, der freche Kavalier
  • Francie Kapetan Fracasse, o prostatis ton adynaton
  • Francie Säihkyvät säilät
Země původu:
Francie, Itálie, Španělsko
Ocenění:
Žádná ocenění