Sunshine

75%

Komentáře a recenze 38

Dle počtu bodů
bidlobox
3 802 bodů
8.5
Tímhle snímkem jsem byl fascinován podobně jako Vesmírnou odyseou.
PeterFRiusJilek
PeterFRiusJilek
2 462 bodů
4
Veľmi zaujímavý film, ale škodia mu alogické a béčkové scény.
Martrix
Martrix
2 449 bodů
8.5
Nestarnoucí sci-fi pecka, jakých se točí pohříchu málo. Tak úžasně vyvážený koktejl režisérské zručnosti, vynikajícího scénáře a hereckých výkonů, ale taky třeba hudby...vlastně nemám srovnání. Je to naprostý protipól k dnešnímu trendu superhrdinských filmů. A přece...v čem je rozdíl? Neuvěřitelná mise, překonávání nástrah z vesmíru, ale i démonů, které si nosíme v sobě. Těžké volby a rozhodnutí, sebeobětování ...co už jiného se víc blíží definici hrdinství, než udělat ve správný čas tu správnou věc, ať už to stojí cokoliv? Boyle s Garlandem stvořili majstrštyk, který se klidně může řadit mezi klasiky žánru. Gravitace je vedle toho směšná a obsahově dutá čančaráda, stavějící jen na vizuálu a dvou známých ksichtech. Navíc za 100 mil USD, oproti naprosto směšným 50 mil USD za Sunshine.
farb
farb
2 064 bodů
10
Úchvatná a dechberoucí audiovizuální jízda.
Marchikt
Marchikt
1 585 bodů
7
Danny Boyle natočil kvalitní atmosférické sci-fi, které se ne zapíše do dějin jako nejchytřejší žánrový přírůstek, ale jako fajn autorské dílo. K postavám nemá člověk moc blízko, v podstatě o nich nevíme nic. Občas snímek narazí na žánrové klišé, které většinou předčí super hudba a herci. Poslední půl hodina filmu mi přišla zbytečná, moc zdlouhavá a celkově mi závěrečný zvrat přišel doslova „vycucaný z prstu“. Přesto jsem si snímek v rámci žánru užil.
Melody Harkness
Melody Harkness
1 032 bodů
9.5
Skvělý film a dokonalá hudba. Konec lehce zmatený, ale celý film je po vizuální stránce tak dokonalý, že mu to s klidem odpustím.
dobytek
dobytek
672 bodů
5
Nebudu lhát, po ohlasech, které se ke mně donesly jsem byl natěšen měrou vrchovatou. Že samotná premisa je kompletně nesmyslná a začátek filmu to pouze potvrdil, to jsem přešel mávnutím. Přece jen je to sci-FI, zde zkrátka s důrazem na fikci, nějaký důvod mise ke Slunci bylo třeba vymyslet. Ovšem jakmile se s průběhem začaly nesmysly množit, byť některé byly očividně poplatné epičnosti záběru nebo dramatičnosti scény, přece jen už jsem začínal mrzutě hartusit. A v tu chvíli je asi dobře, že jsem film sledoval sám, neboť věřím, že spolusledující by mne po chvíli umlátili prvním, co by měli po ruce. Nicméně k tomuto filmu jsem nepřistupoval jako k béčku v áčkových kulisách. O to víc jsem byl konsternován, když se film v pozdějších pasážích zvrhl v jakousi podivnou variaci na Horizont události (který je přiznaným drahým béčkem a v dobrém to splňuje). Některými opěvovaný závěr ve mě pak vyvolal záchvat sarkastického chechtání, což asi nebyl tak docela tvůrčí záměr. Nechápejte mě špatně, řemeslně je film špičkový, své klady má: Nabízí zcela uhrančivé záběry, skvělou hudbu a sympatické obsazení, plně rozumím některým nadšeným ohlasům. Bohužel s těmito atributy jsem jaksi počítal předem a čekal něco navíc, místo toho jsem dostal zkrátka hezkou omalovánku - u níž bylo třeba místy vypnout hlavu - s průběhem, který byl, vzhledem k očividným inspiracím, až bolestivě předvídatelný. Možná v budoucnu filmu dám druhou šanci a stanovisko přehodnotím, ale momentálně vzhledem ke zklamání, které mi bohužel Sunshine přineslo, lépe něž ryzím průměrem hodnotit nemůžu.
Kverulant
Kverulant
222 bodů
6.5
Výborné pochmurné sci-fi s nádhernou výtvarnou stránkou, které pokazí přepnutí do žánru "slasher" v poslední čtvrtině. Obsazení je pestré, ale kromě charizmatického Cilliana Murphyho vám asi nikdo v paměti neuvízne. Spolupráce pesimistického scénáristy Garlanda s Boylem bývají vážně vydařené.
prenosilek1
219 bodů
9
Kdybych býval nejprve neviděl Interstellar, tak by se jednalo o poznání zajímavější kousek. I přesto však nepůjdu pod 8/10.
  • Krásné zobrazení motivu nutnosti
  • zajištění plodné debaty
  • Fikce
hannah97
hannah97
108 bodů
8
Jeden z mála filmů, které ve mně vyvolávají nepříjemný pocit plný strachu a úzkosti, ať už je vidím poprvé či po desáté! Během finále bohužel film i samotný příběh trochu ztrácejí samy sebe a u linek některých postav se mi nedostalo potřebného zadostiučinění. I přesto se ovšem jedná o skvostný artový počin plný napětí, hlubokých témat a dechberoucích záběrů!