Bazén

66%
Bazén

Sarah Morton (Charlotte Rampling), anglická spisovateľka detektívnych bestsellerov, pricestuje do luxusnej vily svojho francúzskeho vydavateľa (Charles Dance), aby si oddýchla a našla inšpiráciu pre ďalší román. Náhly príchod vydavateľovej dcéry (Ludivine Sagnier) ju však rýchlo presvedčí, že oddychovať a pracovať určite nebude! Krásna Julie vedie búrlivý život a Sarah sa stane jeho nechcenou súčasťou. Prežije súkromnú sexuálnu revolúciu a vyrovnať sa tiež musí s tragickými okolnosťami, ktorých sa stane svedkom

Ludivine Sagnier vzbudila pred premiérou filmu Bazén vo Francúzsku veľký rozruch. Pre renomovaný francúzsky magazín nafotila obálku v Evinom rúchu. Magazín vypredali počas 2 hodín, jeho stránky na internete navštívilo viac než milión ľudí za 1 deň a na križovatke v centre Paríža, kde vydavateľ umiestnil billboard s obálkou časopisu, zaznamenali v ten deň 49 havárií! Nasledujúci deň museli billboard odstrániť.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 443 bodů
10
Britská spisovatelka jede pro klid a inspiraci svého dalšího románu do francouzské venkovské letní usedlosti svého vydavatele, kam nečekaně přijede i jeho dcera. Dáma středního věku a sexy dívka. Zpočátku to vypadá na typický mezigenerační nesoulad a spor, ale nakonec to přeci jen nabere poněkud jiný směr. Bazén na zahradě je jen jako taková spojnice všech událostí, jehož nezmapované vody nabízejí pomalu se rozvíjející přátelství, roušku tajemna a vraždy. Letní příběh zahřívá jako život sám. Příběh se vyvíjí lehce a čistě v pomezí vznešenosti a tragédie. Po herecké stránce zkušená Charlotte Rampling a v době natáčení 24letá Ludivine Sagnier neměli po charakterní stránce zrovna jednoduché role, ale jejich filozofii a hloubku zcela pochopili a poprali se s tím bravurně. Spisovatelka Sarah je chladná, přísná a tak nějak rezervovaná, zatímco mladá Julie je svobodná, všemu otevřená a plná života. Snímek zaujme a přinutí nad celou koncepcí přemýšlet. Počáteční střed je očekávaný, a i když zdánlivě dochází k vzájemnému porozumění, v pozadí tajemně vzrůstá napětí a drama. Tempo je pomalé, ale zásadní ve svém vývoji postupného odhalování. Film je ve svém smyslu velice vhodný k ocenění svým přístupem k dané věci a zapojením ve fázi myšlenek i diváka. To nebývá zase tak časté.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Velice solidním mystery snímkem je film Bazén (2003) režiséra Francoise Ozona, který nabízí skvělé herecké výkony, nejednoznačný příběh a pochopitelně záhadu jednoho bazénu. Spisovatelka Sarah Morton (Charlotte Rampling) je úspěšnou autorkou detektivních románů a momentálně prožívá lehkou krizi. Její vydavatel John Bosload (Charles Dance) jí proto nabídne, ať si jede odpočinout do jeho vily v Bretagni. Spisovatelce se v novém útočišti velmi zalíbí a dokonce i nová kniha jí jde od ruky, ovšem až do té chvíli, než jí uprostřed noci vyruší mladá dívka Julie (Ludivine Sagnier), z které se ve skutečnosti vyklube pro Sarah dosud zcela neznámá Johnova dcera. Julie žije bouřlivým životem plným nezávazného sexu a přemíry alkoholu a se starší poněkud upjatou ženou si na první pohled nemají co říct. Časem však vyplouvají na povrch skrytá tajemství a dojde i na očekávaný zločin. Jenže jinak než je běžný divák zvyklý a při pohledu na jméno autora filmu Francoise Ozona to ve výsledku snad ani nepřekvapí. Ozon se opět pokusil proniknout do nitra ženské duše a využívá k tomu opět vynikající herecký ansámbl. O ději nemá smysl se více rozšiřovat, protože Bazén je mnohovrstevnaté dílo a každý alespoň trochu vstřícný divák v něm může objevit spoustu zajímavých postřehů. Film je po technické stránce velmi dobře zvládnutý a obsahuje celou řadu vyprávěcích postupů. Bazén byl uveden v rámci oficiální soutěžní sekce na MFF v Cannes a v rámci evropské produkce je velmi kultivovanou a střídmou lahůdkou pro náročnějšího diváka. Film vznikl ve Francouzsko – Britské koprodukci.

Dodatečné informace

Původní název:
Swimming Pool (více)
  • Francie Bazén
  • Francie Swimming Pool
  • Francie Basen
  • Francie Bassein
  • Francie Bazen
  • Francie Havuz
  • Francie I pisina
  • Francie Juegos perversos
  • Francie La piscina
  • Francie La piscine
  • Francie Swimmingpool
  • Francie Swimming Pool - À Beira da Piscina
  • Francie Uima-allas
  • Francie Бассейн
Premiéra v ČR:
25. 12. 2003
Země původu:
Francie, Velká Británie
Rozpočet:
7,8 mil. USD
Tržby:
22,44 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Bazén je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch