Masakr na svatého Valentýna

66%
Masakr na svatého Valentýna
Masakr na svatého Valentýna
Nejkrvavější masakr gangsterské éry. Koncem 20.let minulého století vyvrcholila ve Spojených státech gangsterská éra. V Chicagu proti sobě nelítostně bojovaly gangy Al Caponeho a Bugse Morana. A 14. února 1929 došlo k jednomu z nejkrvavějších masakrů v historii. Tento film legendárního Rogera Cormana o něm vypráví - bez pozlátka a bez romantiky.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Chicago roku 1929 a souhrn událostí končící krvavým masakrem. Ucelená atmosférická gangsterka pokračující v nastavených šlépějích snímku 'Zjizvená tvář' (1932). Od samého začátku sice celý koncept působí jako hraný dokument, neboť je chronologie velmi často shrnována vypravěčem, ale daná uhrančivost v boji o moc rozhodně předčí očekávání. Jedná se o klasický příběh války gangů, ve kterém figuruje slavný Al Capone. Snímek se vyznačuje skutečnou historickou přesností dané události, avšak je-li tomu skutečně tak mohou posoudit snad jen historikové. Ano, dalo by se říci že po vizuální stránce byl použit určitý stereotyp, ale v tom je právě to největší kouzlo. Snímek vynášen do nebes zrovna není a být ani nemusí. Své místo v diváckém zájmu si však zaslouží.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Jméno Roger Corman je pro zasvěcené jakýmsi synonymem pro lehkou béčkovou zábavu, ale není to úplně pravda. Masakr na svatého Valentýna se sice utápí ve zkratkovitosti a přesycuje množstvím aktérů, z nichž řadu odbude jen pár větami vypravěče, ale na druhou stranu si drží suverénní tempo a svým netradičním stylem "Kroniky ohlášených smrtí" přidává hlavně v závěru příjemný a ozvláštňující rámec. Moc se mi líbily živé kamerové jízdy v převážně interiérových scénách i výkony herců (mezi nimiž lze na chvíli zahlédnout i Jacka Nicholsona), čímž snímek předchází formálním kouzlům Martina Scorseseho, jenže už jenom ve srovnání s prvoligovými, hutněji vygradovanými gangsterkami od Mártyho a spol nemůžu dát víc než za 70..
Žralok
Žralok
4 087 bodů
8
Film podle skutečné události z dob nejslavnějšího gangstera v historii. Al Caponeho. 14.2. 1929 gang Al Caponeho zmasakroval členy nepřátelské rodiny. Tento film popisuje události které masakru předcházely. Samotný masakru. I události které následovaly. Herci kteří ztvárňují oběti jsou po smrti ve stejných pozicích jako byly nalezeny jejich předobrazy.

Dodatečné informace

Původní název:
Al Capone öldürüyor (více)
  • USA Masakr na svatého Valentýna
  • USA Al Capone öldürüyor
  • USA Chicago-Massaker
  • USA Chicago massakren
  • USA Chicagon verilöyly
  • USA Chikago-massakern
  • USA Il massacro del giorno di San Valentino
  • USA L'affaire Al Capone
  • USA La matanza del día de San Valentín
  • USA Le massacre de la Saint-Valentin
  • USA St. Valentine's Day Massacre, The
Země původu:
USA
Rozpočet:
2,18 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění