Noc oživlých mrtvol

75%

Komentáře a recenze 22

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7
Romero svým debutem udělal opravdovou díru do světa hororu a do všech srdcí fanoušků zombie filmu a svou skrytou myšlenkou přesáhl i samotný obsah filmu tvářící se jako klasická vyvražďovačka. Tímto filmem stanovil hranici pro budoucí filmaře a ukázal jakým směrem by se měli vydat,aby dosáhli aspoň stejného úspěchu.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
6
Zatímco s Cravenovým "vizionářstvím" problém nemám, Romerovi jsem pořád na chuť tak úplně nepřišel. Což je nefér, vím. Jenže tenhle film nejde za svůj námět - vše krom něj je strašně nudné. A vzhledem k tomu, jak námět "zlidověl", už Noci oživlých mrtvol nedokážu věnovat pořádnou pozornost... Asi moje chyba...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Noc oživlých mrtvol není bezduchá vyvražďovačka, je to svědectví šedesátých let s vyjádřením k palčivým otázkám té doby – rasismu, občanským nepokojům, rozpadu modelu tradiční rodiny a pochopitelně všudypřítomné válečné hrozbě. A přitom je to nízkorozpočtový film natočený debutantským štábem a neherci. Zpočátku film nechtěla hrát žádná kina, pouze během půlnočních představení, ale po vlídném kritickém přijetí v Evropě se snímek dostal do expozice metropolitního muzea v New Yorku a později i do americké distribuce.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Velká klasika na mě nezapůsobila nijak oslnivým dojmem, ale i tak musím uznat, že své specifické kouzlo to rozhodně má. Především stojí za zmínku stupňující se atmosféra a perfektně zvolené prostředí odlehlého statku, kde pohled na zvyšující se počet lopotných zabijáků nevěstí nic dobrého. Navíc Romero byl vyloženě zrozen pro zombie žánr a umí s ním skvěle pracovat, takže i pomalu se potácející a chabě namaskovaní herci dokáží vyvolat stejný pocit znepokojení, jako moderní sprintující příšery. Co mě ale hrozně dráždilo (kromě příšerného dabingu), bylo naprosto nemožné chování hlavních postav, kdy pouze jedna jediná byla schopná racionálního uvažování, zatímco ostatní jen naříkali nebo zkameněle koukali do stěny. Ale jak jsem se prvních dvacet minut jen nechápavě usmíval, nakonec se z toho opravdu vyklubal velice slušný a napínavý horůrek :)
sabule
14 227 bodů
5.5
Jedna z filmových a hororových klasik,která byla odrazovým můstkem pro zombie horory
bayern
13 716 bodů
6.5
Tato hororová klasika nastavila laťku pro další natáčení zombie filmů a i když se jedná v dnešní době o pro některé nezáživné černobílé dílo,je to takový odrazový můstek pro solidní horory a hlavně natočený za mrzký peníz.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Když už jsme u toho Romera, zásadní jméno v zombie žánru nejspíš nenajdete. Jeho Noc oživlých mrtvol byla totiž v roce 1968 prvním filmem, který zombie vyobrazil jako oživené kanibalistické mrtvoly. Romero se následně žánru zombie filmů věnoval v podstatě po zbytek života, právě jeho debut to ale v roce 1968 celé odstartoval. A kromě zombie dodal i přesah. Paradoxně největším zlem filmu totiž nejsou zombíci. Pomalé tempo, některé momenty dnes působí úsměvně a film (záměrně) vypadá jako braková televizní produkce své doby. Nicméně to má dodnes neskutečné kouzlo. Především jde ovšem o zásadní zombie film. Dokumentární forma, autentické výkony a důkaz významnosti jméno George A. Romero......
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5
Naprostá klasika guru George A. Romera. Dějově úměrné ale ty masky-nemasky a pohledy nenápadně do kamery jsou neprofesionální. Oproti remaku je toto podle mého slabota. Film není nijak napínavý a strašidelný. Hudba nebyla o moc lepší ale ještě to ušlo.
M3lios
M3lios
9 141 bodů
8
Neslávne známa Romerovka ,ktorá preslávila Zombie žáner ,ako taký. Sú tri variáce tohto príbehu: 1. Čiernobiely formát (ktorý som videl prvý). 2. Kolorizovaný (videl a odporúčam tiež ,je fakt premakaný). 3. Remake z roku 1990 (nevidel). Dneskajšieho diváka by film asi nezaujal ,lenže ja čiernobiele filmy fakt milujem ,takže som si obľúbil aj tento. Príbeh je jednoduchý ,no najdôležitejšiu rolu tu hrá spracovanie ,ktoré nie je odfláknuté a doteraz ho niektoré zombie filmy neprekonali. Pokiaľ máte voľnú chvíľu ,stojí to za pozretie. Odporúčam pozerať v noci v čierno-bielom formáte ,aby ste dosiahli tú správnu atmosféru...75%
JosefTomas
JosefTomas
9 035 bodů
8
Romero nemohl přijít s ničím lepším a jen málo kdo věděl, že vytvořil absolutní senzaci - zombie a že budou tyto filmy budou mít fanoušky po celém světě. Absolutní senzace v budování napětí, které stoupá a graduje do poslední chvilky. Mohu jen doporučit.