Dvanáct rozhněvaných mužů

90%

Komentáře a recenze 28

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
9
Minimalistické a přitom tak velkolepé. Skvělý film s ještě lepšími herci,kterým kraluje hlavně Fonda a i Voskovec nezůstal pozadu. Vážně bych nevěřil,že mě může bavit zrovna takový film. Prokazování neviny,když jsou všichni proti vám je těžké,ale jak je vidno stačí zasadit semínko do hlav ostatních porotců a výsledek se dostaví
Pete69
Pete69
29 102 bodů
8.5
Velmi dobrý film. Prakticky je točen v jedné místnosti, ale o to vůbec nejde. Snímek o porotcích, kteří rozhodují o vině, či nevině člověka odkrývá nevýhody velmi zvláštního soudního systému v USA. Jeden z porotců, který věří v mužovu nevinu, postupně přesvědčí porotce půvpdně přesvědčené o jeho vině. Skvostný scénář.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
10
Možná trochu naivní, ale přesto silný film. Konverzační drama z konce padesátých let znělo jako noční můra, ale výsledek je opravdu překvapivý. Postavám jde jejich názory věřit, atmosféra filmu je zcela jedinečná. Dokonale funkční minimalizmus. Je vidět, že i dvanáct lidí okolo jednoho stolu můžou tvořit velký film.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Pekelně dusná atmosféra v místnosti a v ní 12 porotců, radících se o vině či nevině mladého chlapce, obžalovaného z vraždy svého otce. Výborný Henry Fonda, zpočátku sám stojící proti ostatním pevně přesvědčeným kolegům, postupně předkládá další a další pochybnosti o tom, jak to ve skutečnosti mohlo anebo nemuselo být....Výborné soudní drama, které je vlastně divadelním představením a proto hlavně stojí a padá na všech 12 hercích.. 8/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Předpokládám, že tento film je natolik notoricky známý, že ho není třeba představovat, ale přeci jenom. Je žhavé léto a 12 porotců má rozhodnout o vině muže obviněného z otcovraždy. 11 porotcům je jasné, že je vinen, až na jednoho (Henry Fonda). Ten trpělivým přesvědčováním a kladením správných dotazů začne v ostatních porotcích odhalovat jejich slabiny a předsudky. Jestliže Hollywood konkuroval televizi především velkorysou výpravou, pak Lumet přinesl do Hollywoodu naprosto zásadní a ojedinělý koncept, který by se dnes spíše hodil do nezávislých produkcí. Lumet v příběhu takřka neopouští jednu místnost a film posouvá pouze prostřednictvím napínavých dialogů. Pochopitelně, že uplatnil své divadelní zkušenosti, ale kdyby nezvládl geniálně naservírovat divákům neobvyklé úhly kamery a tempo střihové skladby, film by nejspíš právem zapadl. Jenže se tomu tak nestalo a 12 rozhněvaných mužů se stalo legendou, které ve své době vyhrálo na MFF v Berlíně. Ve filmu kromě hvězd formátu Henry Fondy a Lee J. Cobba uvidíte i herce Osvobozeného divadla Jiřího Voskovce.
lamps
lamps
15 150 bodů
9.5
Nečekal jsem to, ale výsledek byl prostě vynikající. Bylo skutečně velice zajímavé pohlédnout do mysli dvanácti naprosto obyčejných lidí, sledovat, jak postupně mění své názory, jak drží v rukou osud obviněného chlapce. Mám pocit, že i kdyby film trval ještě o hodinu déle, tak by stejně neztratil na své kvalitě naprosto nic a herci by stále zahrnovali diváka dalšími skvělými dialogy. Jestli někdo chováte k tomuto snímku nějaké záporné předsudky, třeba kvůli jeho stáří, nenechte se jimi oklamat a 12 Angry Men si pusťte. Je to brilantní dílo, a nejen po stránce filmařské..
hrumsrt
hrumsrt
9 127 bodů
10
I mean, it's possible! Ne, tak to se pletete pane porotce číslo 8, on totiž tenhle film je tak geniální, až nevěřím, že mohlo něco podobného vzniknout. Nezapomenu na den, kdy jsem snímek viděl prvně, byl podzim pátek navečer před 5 lety. Můj vztah k filmům tehdy nebyl takový jako dnes a šel jsem do toho s pocitem "eh černobílý film starší než moji rodiče, tu hodinu a půl tomu dám", nicméně co následovalo potom, bylo něco úžasného. Snímek mi utekl jak voda a já v závěru zůstal s ústy dokořán a po celý zbytek večera jsem zpracovával, co jsem viděl. Soudní dramata mám moc rád a vždycky tvrdím, že soudní systém v USA je naprostá volovina hodící se leda do filmů. A právě to se tady potvrzuje! Ve většině podobných filmů ze soudní tématikou zůstavá příběh jen v soudní síni samotné, porota tvoří jen takovou kulisu a my sledujeme dravé právníky, kteří se perfektně naučili svoje úvodní a závěrečné řeči. Ale tohle je zkrátka něco neuvěřitelného, nakonec americký soudní systém činí pro neprávníka až neodolatelným. Jeden muž hájící svůj vratký názor proti dalším jedenácti plně přesvědčeným. Brilatně jednoduchá premisa, kde se v jedné místnosti pokouší - porotce číslo 8 - andělský architekt Davis (no ten prvek bílé nevinnosti není náhoda) přesvědčit ostatní již rozhodlé porotce, že může být pochybnost o názoru každého z nich. Neuvěřitelně strhující snímek, který spojuje lidi tolika různých společenských postavení v něco tak špičkového. Myšlenka a ten scénář by se měl zavřít do trezoru, jelikož je to možná to nejlepší, co filmově smyšlející lidstvo, kdy vymyslelo. This is art! 100%!
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
10
Herecký koncert, oslazen výbornou kamerou, minimalistickým střihem, perfektním scénářem a (pro Česko) skvělým dabingem. Neskutečný filmový zážitek, který i po letech (dnešním dnem 60 let), je stále svěží a modernímu publiku připomíná, že za málo peněz, lze udělat film s velkým poslestvím.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Jednoduché téma, ale výborně natočené. Jak málo stačí, v podstatě 4 stěny a 12 rozhněvaných a spocených chlápků. Upřednosňuju filmy u kterých si člověk řekne: na to se chci podívat za rok znova (nebo dřív) ale tento k nim nepatří, jsem ale rád že jsem ho viděl. ..... Voskovce bych nepoznal, super hereckej výkon, ostatně i od všech ostatních.
Pas
Pas
6 225 bodů
9
Hodina a půl v jedné místnosti se dvanácti porotci, kteří mají v rukou lidský život a mají o něm rozhodnout. V na první pohled jasném případu se díky jednomu z mužů náhle začnou vynořovat zprvu drobné, pak větší nejasnosti. Strhujícím způsobem natočené drama s vynikajícími výkony všech zúčastněných herců je postaveno na dokonalém scénáři, v němž nenajdete slabé místo. Btw. Tohle je další důkaz zaslepenosti Filmové akademie, protože neudělit tomuto skvostu žádného Oscara se rovná prakticky filmovému rouhání.Navíc ve snímku je též česká stopa osobou J Voskovce