Fanfán Tulipán

72%
Fanfán Tulipán
Plakát traileru
Francouzský film vypráví vtipnou satirickou formou o dobrodružstvích odvážného Fanfána Tulipána, který dá přednost nedobrovolnému vstupu do vojska před sňatkem s venkovskou dívkou a ochotně uvěří žertovné předpovědi verbířovy dcery Adeliny, že se ožení s dcerou krále. Ve snaze po splnění této předpovědi se však dostane do konfliktu nejen s vojenskými zákony, ale i se samým králem Ludvíkem XV. ...

Řekne-li se Fanfán Tulipán, vybaví se okamžitě i jméno Gérard Philipe. A naopak. Protože i přes mimořádné úspěchy v jiných filmech - stal se Fanfán pro Philipa tím nejslavnějším. Stal se triumfem romantického hrdiny, jaký snad nebyl dodnes překonán, neboť Philipe jej ztělesnil s typicky francouzskou duchaplností a šarmem jen sobě vlastním.



Pete69
Pete69
29 898 bodů
7.5
Tuto dnes již filmovou klasiku jsem viděl naposledy v černé a bílé, jako kluk jsem Fan-Fana obdivoval. Dnes jsem poprvé viděl v barvách a v tomto případě mi to nevadilo, ani to filmu nepomohlo. Skvělý výkon Gérarda Filipa a neskutečný šarm Giny Lollobrigidy. Velmi dobrý příběh, zpracování i akce. 75%.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Hrdina filmu Fanfán Tulipán je legendární postava francouzských lidových písní —čestný, nespoutaný a neohrožený vyznavač volnosti a radosti ze života. Film je nabitý svižně a zručně natočenou akcí. Gérad Philipe účinkuje sám i všermířských soubojích a říká se, že během natáčení to odnesl rozseknutým čelem a propíchnutou rukou. Činní byli i kaskadéři, kteří museli absolvovat řadu nebezpečně vypadajících kousků, ostatně samozřejmě žádná počítačová animace nebyla možná a modřiny a boule byly na denním pořádku. Film se stal komerčním trhákem a udržel si diváckou pozornost po celá desetiletí. V roce 2000 pak vznikla kolorovaná verze snímku. Gérard Philipe se stal populární hvězdou a v divadelním souboru, kde účinkoval hrál tehdy se začínajícím Philipem Noiretem. Zajímavostí z Noiretových pamětí je, že když Gérard Philipe navštívil Prahu pátral po svých údajných českých předcích! Jeho slibnou kariéru a život však příliš brzy ukončila zákeřná rakovina, která ho přemohla již v roce 1959, v jeho 36 letech.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
4.5
Starý dobrý Tulipán. Dnes už mě to postupem času nepříjde tak zajímavé jako dřív.

Dodatečné informace

Původní název:
As Aventuras de Fanfan la Tulipe (více)
  • Francie Fanfán Tulipán
  • Francie As Aventuras de Fanfan la Tulipe
  • Francie Den gyllene tulpanen
  • Francie Fanfan, der Husar
  • Francie Fanfán el invencible
  • Francie Fanfan la Tulipe
  • Francie Fan-Fan the Tulip
  • Francie Királylány a feleségem
  • Francie Kultainen tulppaani
  • Francie O ippotis kai i tsigana
Země původu:
Francie, Itálie