Mrtvá hlídka

56%
Mrtvá hlídka

Uprostřed války vojáci nesní o tom, že se stanou hrdiny. Modlí se, aby si vzpomněli, co je to být mužem. 1917. Západní fronta. Blátivá pustina s ostnatými dráty a zákopy. Země je nasáklá krví padlých a ve vzduchu je cítit dusný zápach smrti. Vojín Charlie Shakespeare (Jamie Bell) má zimnici. Dívá se na své vyčerpané kamarády a těla, která zůstala po bitvě ležet bez života. Je sám. Zoufale by chtěl pryč. S několika muži, kteří přežili, se uchýlí do německého zákopu. V podzemních tunelech, ztraceni na nepřátelském území, čekají na záchranu. Ale nikdo nepřichází a noc s beznadějí se snáší na krajinu...




Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
4
Tak nějak nesmyslný děj (k tomu nepřehledný) s trochou napětí a pointa? Škoda mluvit.
Pas
Pas
6 225 bodů
3.5
Bahno a zákopy Válečné běsnění už je samo o sobě horor. Zasazení příběhu do roku 1917 na Západní frontu mohlo být živnou půdou pro tento snímek, ale zůstalo jen o toho. Atmosféra filmu je hodně sugestivní a depresivní. Neustávající déšť, všude přítomné bahno, ostnaté dráty, krev a vojáci v zákopech, to muselo pohnout psychikou všech mužů, kteří se takových bojů zůčastnili. Prostředí filmu mě bohužel začalo za chvíli nudit a já jsem jenom čekal, kdy to skončí a já se dozvím jak to celé bylo.
Ombak_Penari
2 764 bodů
7
Military horor není zrovna stěžejní filmařský žánr, nedá se v něm prodat ani kdovíjaké umění a dobrých filmů s touto tematikou je jak šafránu. Je to žánr veskrze béčkový a jako takový ho také beru při svých hodnoceních. Alfou a omegou žánru je podle mě dokonale ponurá špinavá atmosféra s postavami, které jen málokdy vzbuzují velké sympatie a mají za úkol především neutíkat před nebezpečím jako blbá blondýna v jiných žánrech, ale postavit se netušeným hrůzám s kvérem v ruce, s výrazem "lepší chcípnout než v tom žít" ve tváři a následně se poroučet k zemi na matraci z vlastních střev. Mrtvá hlídka není zrovna přehlídka inteligentního scénáře a chvílemi člověk opravdu neví vo co sakra go a proč jako, ale má přesně tu potřebnou míru psychedelické atmosféry, která vás za ponurého osamělého večera s panákem něčeho silného v ruce dokáže vtáhnout ať už ve filmu jde o cokoliv. Pak jste rádi, že sedíte na gauči u televize a ten špinavý, shnilý a beznadějný svět je zatraceně daleko.

Dodatečné informace

Původní název:
Untitled WWI Trench Horror (více)
  • NSR Mrtvá hlídka
  • NSR Untitled WWI Trench Horror
  • NSR Death Front
  • NSR Deathwatch
  • NSR La tranchée
  • NSR Mŕtva hliadka
  • NSR No Man's Land
  • NSR O Olhar da Morte
  • NSR Untitled Great War Project
Země původu:
NSR, Francie, Itálie, Německo, Velká Británie
Tržby:
2,27 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění