Šťastnou cestu

74%
Šťastnou cestu
Plakát traileru
Příběh filmu Šťastnou cestu se odehrává v prostředí velkého pražského obchodního domu a vypráví o osudech pěti prodavaček. I když všechny pracují v jedné firmě, každá jde vlastní cestou za svým životním cílem. Jde o poslední dokončený protektorátní film Otakara Vávry. Byl natočen v roce 1943 podle námětu literárně debutující novinářky Olgy Horákové. Ke spolupráci si Vávra přizval osvědčený tým, kameramana Ferdinanda Pečenku, hudebního skladatele Jiřího Srnku, architekta Jana Zázvorku a střihače Antonína Zelenku. Střihače tentokrát připomínáme záměrně, protože jeho podíl na výsledné podobě filmu je zásadní. Film vznikl většinou v reálu tehdy nového pražského obchodního domu Bílá labuť. Režisér jej pojal jako dynamickou výpověď, která zachycuje rytmus moderního života. Příběhy dívek tak dostaly punc pravdivosti a životnosti. Netradiční režie, kamera, střih i civilní herecké výkony nasvědčují, jak se už v roce 1943 Otakar Vávra a jeho spolupracovníci přiblížili pracovní i umělecké metodě italského neorealismu, který slavil úspěch v kinech až o několik let později. K osvědčeným a populárním herečkám Adině Mandlové, Jiřině Štěpničkové, Haně Vítové a Nataše Gollové se režisér nebál obsadit mladičkou Janu Dítětovou. (Česká televize)



Pete69
Pete69
29 978 bodů
7
Opravdu hutné drama a "lepší společnosti", snech obyčejných dívek, které mohou končit tragicky. Karban, podvody, lži a románky.. velice odvážný snímek.. dokonce se objevilo i ňadro Adiny Mandlové a nejen její.. Otakar Vávra se ale nikdy nebál točit své snímky syrově a odvážně.
kawa
3 388 bodů
8
Zajímavý filmový počin Otakara Vávry, odehrávající se na malé ploše jednoho obchodního domu, s atmosférou jakoby 30. let, kde prodavačky prožívají své malé osudy, ale celek tvoří zajímavý konglomerát postojů, osudů, špatných rozhodnutí atd. Ženy ovlivňují jejich muži, kteří jsou v tomto filmu až na druhém plánu. Hvězdné ženské obsazení nedoplnil žádný herecký kolega zajímavým výkonem.

Dodatečné informace

Původní název:
Šťastnou cestu (více)
  • Československo Šťastnou cestu
  • Československo Glücklieche Reise
  • Československo Happy Journey
Premiéra v ČR:
25. 12. 1943
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění