Red

67%
Red
Plakát traileru
Averyho jediným životním potěšením byl jeho čtrnáct let starý nejlepší přítel člověka, pes Red. Pak mu ho zpovykaní výrostci zabili. A tím rozpoutali pomstychtivou bouři. V hlavní roli Brian Cox.Avery Allan Ludlow, veterán z války v Koreji s ošklivými vzpomínkami, žije životem stárnoucího samotáře v malém venkovském městečku, kde provozuje svůj obchůdek s nářadím. Od svého okolí nic nežádá, o pozornost nestojí, jen si chce sem tam v klidu vyrazit na ryby se svým věrným přítelem, čtrnáctiletým psem Redem. Víc nic. Právě během jednoho takového výletu se ale stane zbytečná a krutá tragédie, jejíž obětí je právě Red. Tři dospívající mladíci ho zcela bez rozmyslu odstřelí brokovnicí. Bolestí zdrcený Ave nakonec s pomocí místního novináře vypátrá viníky a žádá spravedlnost, ale jak městské autority, tak rodiče výrostků a sami teenageři se mu jen vysmívají. A tím podněcují skrytý plamen, který již dlouho nezahořel. Avery ví, co je právo. Ale také zná význam slova pomsta.



hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Brian Cox v další variaci na důchodce, který je nucen vzít spravedlnost do vlastních rukou. S Gran Torinem ani Harry Brownem bych tohle nerad srovnával (ikdyž se to asi dost nabízí), ale tentokrát mi to pomalé tempo prostě moc nesedělo. Navíc - Sizemoreova postava byla napsaná hodně lajdácky... 5.5/10
Robert Neville
175 bodů
6.5
Snímek balancuje na hraně psychologického dramatu a filmu o pomstě. Žádný zdlouhavý úvod nečekejte, do děje budete vtaženi okamžitě po začátku a poměrně nevybíravým způsobem. Filmu to ovšem dodává správný nádech sklíčenosti a souznění s hlavním hrdinou. Po nastartovaném začátku trochu zamrzí lehké brždění děje nutnými dialogy (připomenete si horskou dráhu a čekání na vrchol), což ovšem výslednou kvalitu snímku rozhodně nesnižuje. Poutavý příběh člověka a psa, který vám přinese nový náhled na jejich vzájemné přátelství a úctu, vedoucí mnohdy až za hrob.

Dodatečné informace

Původní název:
Rastros de Vingança (více)
  • USA Red
  • USA Rastros de Vingança
Země původu:
USA
Rozpočet:
2,5 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění