Slunce, seno, jahody

72%
Slunce, seno, jahody
Úsměvný letní příběh začíná v okamžiku, kdy do jihočeské vísky Hoštice přichází student vysoké zemědělské školy Šimon Plánička, aby nastoupil v místním JZD na letní brigádu a současně se pokusil prověřit v praxi svůj experiment na téma "dojivost krav v závislosti na kultuře prostředí". Vedení JZD však nechce o pochybném experimentu ani slyšet. Všechno se však změní v okamžiku, kdy se po vesnici rozkřikne, že je Šimon synem předsedy krajské zemědělské správy, také se totiž jmenuje Plánička. Rovněž Šimonův experiment s krávou místního faráře značně rozčeří poklidné vody ve vesničce. Předseda JZD pověří Blaženu, dceru paní Škopkové u níž je Šimon ubytován, nelehkým detektivním úkolem. Musí vypátrat, jak se věci skutečně mají. Všechno však komplikuje žárlivost Blaženina kluka Vency...



Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Klasika nad klasiky. Numero uno Zdendu Trošky. Je až k neuvěření jak dobrý kdysi zdenda Troška býval,protože takový vražedný smysl pro humor a taková dekadence vtipu se jen tak nevidí. Vždyť dokázal vytvořit takové množství kultovních a zábavných postav,které dnes a denně můžete vidět na každé vesnici.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
I když nejsem příznivcem laciného humoru, za který je ten Troškův považován, tak je pro mě trilogie Slunce seno . . . . kultovní. Viděl jsem to možná 30x,40x, ale přesto se vždy zasměju. Považuji tuto trilogii za vydařenou. Občas se tam nějaký ten kýč objeví, ale klasik a flegmatik Škopek to je prostě nádhera :)
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Zatímco motto filmu Miloše Formana „Hoří, má panenko“ (1967) spočívá v důsledném odhalování negativních stránek lidské povahy, v Troškově filmu jde pro změnu o obraz ze života jihočeské vesnice. Oba filmy však mají společného více, než by se mohlo zdát. Solidní režijní vize, plejáda neherců, hromada zlidovělých hlášek, nezapomenutelné scény a v konečném důsledku i problémy se stranickými orgány své doby a vlivem toho i omezené promítání. Zatímco Formanův film nakonec skončil v trezoru a Forman později emigroval do USA za nabídkou natočit film v Hollywoodu, Troškovi hrozil pětiletý zákaz. Inu, dělnický lid v jakékoliv profesi se zesměšňovat za socialismu nevyplácelo. Snad i právě to nakonec pomohlo oběma filmům k tomu, aby se staly divácky oblíbenými, a to i dnes. Málokdo i ví, že o několik let později takzvaná Pláničkova metoda byla skutečně někde vyzkoušená a světe div se, opravdu to fungovalo. Každopádně. Zdeněk Troška natočil film o životě na vesnici a o charakterech jednotlivců, jak je sám viděl a prožíval, a tím se hodně lišil od podobných vesnických filmů, většinou z 50. a 60. let, které především agitovaly za družstevnictví a plnění plánů. Zvláště v dnešní době to může znít jako pohádka nebo fikce, ale ti, kdo žili a žijí ve městech, vědí houby. Letní vesnická atmosféra z filmu přímo sálá a z polní cesty je cítit rozvířený prach. Ve svém smyslu je film živý a plný energie, života a elánu. Zkrátka vedle Troškovy prvotiny „Bota jménem Melichar“ (1983) je to nepřekonatelný film.


Dodatečné informace

Původní název:
Slunce, seno, jahody (více)
  • Československo Slunce, seno, jahody
  • Československo Slnko, seno, jahody
  • Československo Sun, Hay and Strawberries
Premiéra v ČR:
1. 9. 1984
Distributor:
Ústřední půjčovna filmů
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Slunce, seno, jahody je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Slunce, seno, jahody


Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch