Černý den v Black Rock

74%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Novodobý western o válečném veteránovi, který přijel poděkovat otci svého zachránce a zjistil, že ho zabili místní obyvatelé ospalého městečka u hlavní železniční trati na divokém západě. Málo akce, hodně hluchých míst, hezká atmosféra i prostředí.. Taková phodovka.. celkově mírně nadprůměrné. 65%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
Moderní western o paranoii, vlastenectví, tajemství a spravedlnosti v malém zapadlém městečku, kde dlouhá léta vlak pouze přejížděl. Jednoho krásného dne však zastaví a vystoupí cizinec, který tu způsobí nemalý rozruch. A to v podstatě jen svou přítomností. Klasický zábavně napínavý příběh odehrávající se v jednom jediném dni si velmi dobře pohrává s nenávistí, rasizmem a násilím. Dramatizace je uzpůsobena soudržně a cíleně. Hlavní postava není zcela hrdinská, jak by se mohlo zdát. Je stejnou obětí osudu, jako každý jiný. Jde tady o nezvěstného japonského farmáře a to v době po útoku na Pearl Harbor. Má to nějakou souvislost? Lidská zloba nezná mezí a tak i zde je potřeba obrovská odvaha s ohromnou zodpovědností. Dramatický thriller sice v sobě nese trochu pomalejší vyprávění, ale zase je to cílené v pozvolném vyostřování situace. Velmi dobrý scénář neméně dobře natočený, který snad v sobě ukrývá i jemný noir. Skvělý děj, skvělé herecké výkony, skvělá režie, skvělá atmosféra. Vrcholné ukončení děje je už jen třešničkou na dortu.
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Unylá a utahaná konverzačka, která se opírá jen o výborné herce a neutěšené prostředí poválečného zapadákova, jehož obyvatelé skrývají společné tajemství. Bohužel se moc nedaří napětí a zvědavost stupňovat a docílit toho, abychom se o život hlavního hrdiny skutečně báli (protože pointa je dost zřejmá a protože klasické westerny, v nichž byl hlavní protagonista většinou nedotknutelný bůh). Bonusové body alespoň za zdařilou metaforu tehdejší společenské rozpolcenosti a nedůvěry.
avenis
avenis
8 151 bodů
7.5
Jednoduchý děj obalený hvězdným charismatem Spencera Traceyho, mužské prostředí, městečko, kde je pusto, prázdno, ospalo. Nikdo nic nedělá a jediná žena (krasavice) je automechaničkou. Já nevím... líbilo i nelíbilo. Fascinovaly mě balvany v Alabama Hills, nádherné scenérie během automobilové honičky. A ruka Spencera Traceyho, stále zasunutá v kapse, protože jako chromá, to prý režisér přidal až dodatečně, aby si zajistil Traceyho zájem o takovou obtížně hratelnou roli. Líbil se mi záběr na ubíhající koleje, a ostatně karemové záběry jsou v celém filmu skvělé. Jediné, co se mi nelíbilo, vlastně souvisí jen s logickou otázkou. Z čeho ti chlapi žijí, když nic nedělají? Nebyl tam dobytek, nebyly tam koně, nebylo tam nic, z čeho by byla zřejmá nějaká práce.