My Best Friend's Birthday

60%
My Best Friend's Birthday
My Best Friend's Birthday



Pete69
Pete69
29 898 bodů
5
Amatérská prvotina geniálního režiséra, která se těžko hodnotí, protože už není k sehnání kompletní. Zajímalo by mě, jestli film vyhrazuje hezky po Tarantinovsku, nebo to zůstane jen u zmatečného přebíhání mezi hlavními aktéry. To co jsem viděl je za 50% s primhouřeným okem, ale věřím, že celý film by ke konci mohl být zajímavý.
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
2.5
Díky současnému nouzovému stavu jsem sáhl po hodně dlouho odkládané knize o Quentinu Tarantinovi od Jima Smitha. A samozřejmě jsem se hned po prvních stránkách čtení rozhodl, zhlédnou taktéž dlouho odkládanou prvotinu mého oblíbeného režiséra. Některé zdroje uvádějí první Tarantinovu režisérskou práci na snímku „Love Birds in Bondage“ nebo „Untitled Star Trek Project“ z roku 1983, ale oficiálně byl prvním filmem tohoto režisérského velikána „My Best Friend's Birthday“ z roku 1987. Protože Quentin tvořil tento snímek, když ještě pracoval ve videopůjčovně, tak se doba natáčení protáhla na tři a půl roky. O délce filmu můžeme jen spekulovat, protože internetové zdroje uvádí různou stopáž. Ale vzhledem k tomu, že sám Quentin k tomuto spíše projektu než filmu uvedl, že po jeho sestříhání: „neměl jsem to, co jsem si myslel, že mám“, potvrzuje fakt, že tento snímek zůstal nedokončený a nedaný do produkce. Každopádně po dokoukání oněch 36 minut, které z tohoto počinu zbylo (zbytek shořel při požáru), je neuvěřitelné, že další počin byl jen o pět let později film Gauneři, který je úžasný. Oněch 36 minut „My Best Friend's Birthday“ působí zmateně a spíše nezajímavě. Pořád je nutno koukat na tento film jako na amatérský, ale i přesto je pro mě velkou záhadou, že tenhle počin předcházel Gaunerům a pak hned poté vynikajícímu Pulp Fiction: Historky z podsvětí.
karlik4801
1 942 bodů
8
Začátky tvůrčí geniality, tady se nedá hodnotit snímek, tady se hodnotí Quentinovo první a oficiální dílo. Už od prvních dialogů jde poznat, že to režíruje "magor z videopůjčovny". Zbytečné mluvení a mluvení a vlastně se ve filmu nic zajímavého neděje. Nejlepší scéna je, jak Quentin mluví s cukrářem o tom, jakého chlapa by si vybral. Podobný menší proslov je i v Gaunerech. Skvělé!

Dodatečné informace

Původní název:
My Best Friend's Birthday (více)
  • USA My Best Friend's Birthday
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění