Old Surehand

52%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
1.5
Stewart Granger bohužel není Pierre Brice a to je znát na celém filmu nejvíc. Jako přestárlý hrdina divokého západu nepůsobí zrovna reálným dojmem. Akční scény jsou nezáživné a příběhově je to vykrádačka svých straších sourozenců. Jako pračka na peníze ok,ale jako další díl do kultovní série to díru neudělá,
Pete69
Pete69
29 851 bodů
2.5
ohle opravdu ne. Prostě to bez Old Shatterhanda nefunguje.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
6
Jak už název napovídá, titulní postavou tohoto snímku je Old Surehand, tedy zálesák známý už z předchozích dvou filmů 'Mezi supy' a 'Petrolejový princ', který dějově pátrá po vrahovi svého bratra. Mayovka tedy především o něm, což znamená, že Vinnetou, který se zde samozřejmě také vyskytuje, je spíše odsunut do pozadí. Kdyby byl vyškrtnut úplně, nikdo by snad ani nevěřil, že se o nějakou mayovku vůbec jedná. Byť se snímek prezentuje jako první díl, druhý už nikdy nevznikl. Z dobových materiálů jsou důvody dva. Nepřiměřená namyšlenost herce Stuarta Grangera, který byl na place údajně doslova nesnesitelný a vliv filmových fanoušků, kterým Old Surehand nesedl a dožadovali se návratu Old Shatterhanda. Snímek se od klasických mayovek dosti liší. Atmosféra se už hodně přibližuje západnímu stylu, byť stále za použití evropského měřítka, což je předvedeno už na samém začátku scénou přepadení vlaku. Dobrodružná romantika prvních mayovek je tedy naprosto pryč. Celkově je tedy snímek daleko drsnější a zlí jazykové tvrdí, že se snad producent Horst Wendlandt snažil přiblížit či přímo konkurovat spaghetti westernu. Leč marně. Snímek má své pro, ale bohužel převládá své proti. Hlavně fakt, že se očekávaný Vinnetou objeví až někdy po první třetině filmu a to ještě jen na malou chviličku. Jeho přítomnost skutečně vypadá tak, aby se neřeklo. Nejhorší snímek rozhodně není, ale bohužel nějak zvlášť nenadchne. Pro zajímavost, opět se tu objevuje Terence Hill, pro kterého je to čtvrtá mayovka.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
4
Snad jen za klasiku žánru.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
3
Holt s tím měli přestat co nejdříve. Bohužel pro ně není Granger tak sympatický, jako Barker a ač se snaží jakkoliv, poztrácí charisma, kterým by se jen na zlomek přiblížil k Barkerovi. Brice opět skvělý, ale sám film hold neutáhne, ani tak slabý příběh.
Kašpárek
Kašpárek
507 bodů
2.5
Opravdu nevím, kde sebrali toho kašpara Old Surehanda. Ten se nejenže nemůže s Old Shatterhandem měřit, ale působí také dost trapně. Mě prostě nikdy nepřirostl k srdci. Filmy s ním jsou naprosto zbytečné a ztrátou času. Ten jeho pobočník je také pěkný poděs. Všechny přidělené procenta tak vybojuje pouze Vinnetou. Ale sám to nezachrání.