O moravské zemi

42%
O moravské zemi
Plakát traileru

Důvod natočení tohoto filmu je jasný: měl zakrýt slavnou kroniku Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci, výpověď o tragických důsledcích násilné kolektivizace. Prorežimní režisér Antonín Kachlík se též věnuje združstevňování moravské vesnice, provázenému omyly a donucováním, avšak ve svém optimistickém pohledu zdůrazňuje nadějné vyhlídky, vedoucí ke šťastné budoucnosti. Scelené vesnické lány se sice rodily v bolestech, avšak budou sloužit k užitku všemu dělnému lidu. Stejně jako u Jasného i tady ztělesnil Radek Brzobohatý tvrdohlavého sedláka, který si jen pozvolna přiznává výhody společného hospodaření. Narozdíl od poetické rozšafnosti i jadrnosti Jasného kroniky tu však narážíme na hlomozné pozérství.




kawa
3 388 bodů
6.5
Prorežimní film s prvky sebekritiky na pozadí Slováckého venkova se záběry z jednotlivých ročních období a roků 60.let 20. století. Hlavní postava Brzobohatého z kulackého zavylého sedláka se přerodila za komunistického hospodáře. Některé pasáže jsou silné, krojové sekvence velmi chabé. Z pražských herců hrála ještě Růžičková a z Brna Zindulka...
miza
miza
2 336 bodů
4
Přípravná role R.Brzobohatého k Dobrým rodákům.Tam asi využil všechny zkušenosti.Jinak hodně ideově zpracované.Snad je ta kouzelná jižní Morava a lidové písně dávají zapomenout na ideologii.

Dodatečné informace

Původní název:
O moravské zemi (více)
  • Československo O moravské zemi
  • Československo The Moravian Land
Premiéra v ČR:
1. 9. 1978
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění