Svítání

64%

Komentáře a recenze 29

Dle počtu bodů
farb
farb
2 064 bodů
4
Po celkem zajímavém konceptu a obsazení jsem čekal hodně. Bohůžel jsem se nedočkal vůbec ničeho.
psico
psico
1 671 bodů
6.5
Zase trošku jiná upírovká vybíječka, ale tentokrát je to trošku jinak, jedni chtějí zůstat závislí na lidké krvi zatím co jeden dokturek se snaží svého "prokletí" zbavit. Jeden z těch lepších upírovkých filmů.
Terabithian
297 bodů
7.5
Svěží vítr do zatuchlých upírských brlohů. Upíři tentokrát nejsou těmi lepšími, ani těmi horšími, je jich zkrátka víc. Krev je prolévána pro další krev stejně jako dnes lidé umírají kvůli ztenčujícím se zásobám ropy. Svítání nachází rovnováhu mezi varovnou vizí světa, který bude namísto řešení hledat stále nové alternativy a přímou béčkovou zábavou, jež své diváky nenápadným pomrkáváním varuje „neberte mě úplně vážně“.
Djkoma
109 bodů
7
Svítání je hodně netypický horor. Je to spíše sociální (až politická) studie světa, který není ovládán lidmi, ale jejich démonickou obavou, monstrem ze stínů a vycházející jen v noci. Bratři Spierigové zacházejí s upíry velmi elegantně a současně kriticky vůči současné společnosti. Je vážně tak velký rozdíl mezi upírem a člověkem? Oba vykořišťují slabší druhy, oba se snaží za každou cenu udržet svou společnost pohromadě, ať to má jakékoliv dopady (syntetická krev=genetická úprava rostlin a potravy) a mnoho dalšího. Důležité postavení zde má Slunce, které je přeci už od dávných dob považované za "nositele života" i přeměny. Svítání jsem nebral jako čistý horor, ale jako výjimečnou představu světa, který si žádný autor nepokusil vytvořit a představit v komplexní podobě s takovou spoustou detailů (občerstvení v metru, starý dobrý odporný upír jako odpad společnosti, který nemá dlouhou dobu krev a další, Chevrolet je auto upírů:)) a symboliky. Pro mě tedy rozhodně žádné zklamání, spíše elegantní a atmosférické vystřízlivění z hloupých hororovů o krvelačných zrůdách z rakví. Spierigové mají styl, odvahu a smysl pro ironii. Ta zpomalená scéna před závěrem je působivá a bojím se, že jednou lidstvo bude stát (nebo už stojí?) před hodně podobnou hrozbou konce své společnosti jako upíři ve Svítání... Více zde.