Město žen

67%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Tahle Felliniho mužská odysea už je spíš vykrádáním vlastních trademarků. Velmi vyprázdněné a banální ve svém sdělení. A končící nejhorším možným klišé, jakým film končit může. Zním naštvaněji, než jsem, ale na Felliniho mi to přišlo až moc jednoduché a čitelné. Paradoxně jsem si u něj zvykl na takovou převahu, kdy mám pocit, že tolik z jeho sdělení nedokážu přečíst, že teď, když natočil film, u kterého není čitelnost problém, mi to naopak chybí.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Fellini a Mastroianni. Dvojice, která k sobě prostě ladí a pokaždé mě překvapí. Město žen je alegorie na téma, které nás pálí mnohem více, než v roce 1980 a je krásná ukázka toho, jak se Fellinimu podařilo vystihnout, co nás bude jednou čekat. Mastroianni mě zde zaujal svým hereckým koncertem, protože jinak se to nazvat nedá a tím jaký to byl chameleon. Po pravdě nedovedu si představit jiného herce, který by takovou roli uhrál se ctí.
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
9
Francouzskou novou vlnu ještě nemám pořádně nakoukanou, ale viděl jsem řadu filmů, které vybočují ze standardizovaných postupů (Eraserhead, Holy Mountain, mother!, Men, Beau is Afraid), tudíž to pro mě nebyl zmatečný film. Je vlastně docela dobře čitelný, ačkoliv to, co se v něm odehrává, často nemá nějaké tradiční opodstatnění. Neetablují se třeba žádná pravidla fikčního světa a protagonista sám v jeden moment zalehne k zemi a ptá se "Co je tohle za film?" Onen protagonista není aktivní - je hnán okolnostmi (podobně jako Beau), načež se dostává do situací, jež lze interpretovat tak, že se na nich rozvíjí téma, které si Fellini předsevzal (tedy feminismus, ženství, vztah mužů k ženám a žen k mužům...). Často si u filmů říkám, že přesně chápu, proč se děje to, co se tam zrovna děje, ale nechápu, proč by mě to mělo zajímat, jelikož to vlastně nic pořádného neříká. Filmy jako City of Women jsou pro mě tedy vítanou změnou. Prvních 45 minut jsem byl dokonale baven a několikrát se nahlas rozesmál. Pak tomu ale poněkud dojde dech, začne to být takové utahanější a nepříliš scénáristicky soustředěné a zacílené. Přesto to stále mělo své dobré momenty. Film však končí trapným klišé a výsledným dojmem tedy nebylo nadšení.