Předčasná recenze Mužů, kteří nenávidí ženy čeří vody Hollywoodu

Předčasná recenze Mužů, kteří nenávidí ženy čeří vody Hollywoodu
Muži, kteří nenávidí ženy
Kolem remaku veleúspěšného švédského thrilleru Muži, kteří nenávidí ženy (2009), už se objevila celá řada kontroverzí, od šokujicí explicitnosti po bizarnost samotného nápadu znovu točit pouze dva roky starý film. Další třešničkou na bobtnajícím dortu potenciálního trháku kultovního režiséra Davida Finchera (Sedm, Klub rváčů) je nyní oznámení uznávaného filmového kritika Davida Denbyho, který v magazínu New Yorker prohlásil, že hollywoodský remake Muži, kteří nenávidí ženy (2011) zrecenzuje celých osm dní před termínem emberga, na němž se kritici Newyorské filmové asociace dohodli.

"Na dospělé diváky se kašle, a pak dostanou v posledních pěti týdnech roku šest dobrých snímků najednou," hájil se Denby v dopise producentovi filmu Scottu Rudinovi, " Měli jsme před sebou dilema: co dát do čísla na 5. prosinec? Kdybychom si všechny vážné filmové kousky nechali na později, nestihli bychom je vecpat mezi vánoční sezónu dojáků dřív než v půlce ledna. Chtěli jsme do toho čísla dostat něco vážného, a volba, leč s neochotou, padla na Muži, kteří nenavidí ženy. Omlouvám se za prolomení embarga, už se to nebude opakovat. Ale jedná se o ojedinělý případ."
predcasna-recenze-muzu-kteri-nenavidi-zeny-ceri-vody-hollywoodu-budou-mit-novinari-utrum
Noomi Rapace v Muži, kteří nenávidí ženy
Scott Rudin byl ale ve své písemné odovědi neoblomný, a zpochybnil Denbyho profesní etiku.

"Chápu vše, co říkáš, Davide, ale prostě musíš držet svoje slovo. Projekce filmu si podmiňovala dodržení embarga, s čímž jsi souhlasil. Potřeby magazínu nemohou být upředňostňovány před slibem. Poškozuješ tak dobré jméno filmu a nemohu tě s čistým svědomím pozvat už na žádnou další projekci."
Dynamika spolupráce mezi studii a žurnalisty je již dlouho ošemetnou záležitostí: studia musí umožnit recenzentům filmy vidět dřív, aby na ně svými recenzemi mohli nalákat diváky, ale zároveň je nemůže nechat vytroubit všechno o filmu předtím, než se vůbec dostane do kin, nehledě na to, že v rámci fair play musí všem novinářům nastavit stejný den publikace článku...