Demonstrující francouzští farmáři obléhají Paříž. Mají nečekaný vzor v Jeremy Clarksonovi

Demonstrující francouzští farmáři obléhají Paříž. Mají nečekaný vzor v Jeremy Clarksonovi
Clarksonova farma | Amazon Prime Video
Nezvyklé demonstrace se účastní přibližně tisícovka zemědělců, kteří s osmi stovkami traktorů blokují komunikace kolem celé francouzské metropole. Protesty trvají od minulého týdne a vláda už upustila od plánu zvýšit daň na naftu k zemědělským účelům. Farmáři se však dožadují splnění dalších požadavků k zažehnání krize a odvolávají se také na Clarksonovu farmu, v níž bývalá hlavní tvář motoristického Top Gearu upozorňovala na řadu problémů, které nyní sžírají francouzské zemědělství.
Clarksonova farma
Clarksonova farma
90%
Clarkson je na jednu stranu známý svými kontroverzními výroky, ale na televizní scéně se dlouhodobě těší velké popularitě. Clarksonova farma, v níž moderátor opakovaně zdůrazňující svůj odpor k manuální práci zkouší úspěšně obhospodařovat farmu Diddly Squat, pojednává v zábavně inscenovaném dokumentárním duchu o důležité součásti britského průmyslu. Bezprostřední provedení dává zapomenout, že jde o vtipnou reality show, Clarkson se navíc dotýká vážných záležitostí kolem rostoucích vládních regulací či hospodářské konkurence v podobě levnějšího importu.
Seriál o dvou sezónách distribuuje Amazon Prime Video a evidentně si našel zastání také ve Francii, jejíž automobilky Jeremyho straší ve snech. „Potřebovali bychom, aby některá francouzská celebrita udělala totéž, co Jeremy Clarkson v jeho sérii Clarksonova farma,“ svěřil se v rozhovoru pro The Telegraph jeden z protestujících farmářů. Britský moderátor podle něj jasně vysvětluje, jak se zemědělství ocitá na hraně kolapsu. On i stovky dalších farmářů by navíc ocenili rozšíření diskuze do veřejného prostoru, čemuž Clarkson v Británii napomohl. Show má obecně fantastická hodnocení, což jejímu tématu zvyšuje pozornost.
Clarksonova farma
Clarksonova farma | Amazon Prime Video
Clarkson navíc Francii pravidelně navštěvuje, i když některé její aspekty shledává podivnými. „Aby bylo jasno, k Francouzům chovám trvalý respekt. Obdivuji jejich kompletní nezájem o pocity druhých a čas strávený v jejich zemi si vždy užívám,“ sdělil roku 2021 pro The Times. A jedním dechem samozřejmě dodal, že francouzská podivnost se odráží zejména v jejích autech.
zdroje: Deadline, České noviny