John Cleese zase bojoval za svobodu projevu. Tentokrát vtipem o Hitlerovi a Trumpovi

John Cleese zase bojoval za svobodu projevu. Tentokrát vtipem o Hitlerovi a Trumpovi
Hotel Palace | Pilot Film
Cleese ve svém příspěvku sepsal humorné srovnání Hitlera a Donalda Trumpa, respektive v čem je jeden lepší než druhý. Zatímco u Hitlera dokázal vyjmenovat hned šest kladů, jimiž nacistický diktátor oproti Trumpovi vyniká, v opačném gardu přišel pouze na to, že Trump nepraktikuje genocidu a má hezčí vlasy.
John Cleese
John Cleese

Herec, Scenárista

Z tohoto zjevně odlehčeného příspěvku mnoho uživatelů sítě X usoudilo, že Cleese je Hitlerovým fanouškem. Zkušený komik to jistě předpokládal, a tak pouhých pár minut po zveřejnění příspěvku napsal další, v němž se za vtípek omluvil a označil ho za nevhodný obzvláště na 2. svátek vánoční (v Anglii známý jako Boxing Day).
Přesto Cleese nepřestal zatápět pod kotlem, jelikož na nesouhlasné komentáře s gustem reagoval. Ty, kteří jeho vtip odsoudili, nazval třeba slaboduchými a vysmál se jejich údajné neochotě vidět věci v kontextu. Vtip je pro Cleese stále vtipem a v minulosti se už nejednou projevil jako odpůrce tzv. politické korektnosti a cancel culture, jež podle něj omezují kreativitu a svobodu projevu.
Čtyřiaosmdesátiletý komik se nedávno objevil v satiře Romana Polanskiho Hotel Palace a poslední měsíce působí i jako moderátor svého diskuzního pořadu The Dinosaur Hour pro televizi GB News. Některá jeho starší díla možná najdete i v našem žebříčku nejlepších filmových komedií.
zdroje: Variety, X