Herec z oscarového Tance s vlky zatčen za sexuální útoky, obchodování s lidmi a vedení sekty

Herec z oscarového Tance s vlky zatčen za sexuální útoky, obchodování s lidmi a vedení sekty
Nathan Lee Chasing His Horse a Kevin Costner v Tanci s vlky | 1990 MGM
Nečekaně šokující zprávu přinesla agentura Associated Press, která získala policejní záznamy. Konkrétně byl Horse obviněn ze zneužití a sexuálního napadení minimálně šesti rodilých Američanek. Podle zatykače, který získala agentura Associated Press, bylo některým údajným obětem pouhých 13 let a první útoky se datují na počátek roku 2000. Horse se před soudem zodpovídá také z vedení kultu nazvaného The Circle (Kruh), který má obchodovat s lidmi. První přelíčení proběhlo minulý čtvrtek, přičemž policie v Las Vegas Horse vyšetřovala přes dvacet let. Potřebné důkazy ale získala až loni v říjnu.
Po úspěchu Tance s vlky se Horse objevil jen v několika málo projektech, přičemž od roku 2007 na herectví úplně zanevřel. Následně se proslavil jako léčitel. Jeho služeb využívali především potomci indiánů ve Spojených státech a v Kanadě. A právě ty měl Horse dle úryvku ze soudního spisu zneužívat: „Nathan Chasing Horse mnohokrát použil duchovní tradice a víru jako nástroj k sexuálním útokům na mladé dívky.“
Nathan Lee Chasing His Horse
Nathan Lee Chasing His Horse | Getty Images
Obvinění vznesená proti Horseovi se táhnou několik let a týkají se různých států včetně Jižní Dakoty, Nevady a Montany. V roce 2015 byl vykázán z rezervace Fort Peck v posledně jmenovaném státě kvůli obvinění z obchodování s drogami, duchovního zneužívání a zastrašování členů kmene.
V době zadržení se Horse pohyboval před svým domem poblíž Las Vegas, v němž bydlí společně se svými pěti manželkami. Vyšetřovatelé jej v této souvislosti obvinili také z toho, že ženy učil zacházet se zbraněmi a nabádal je, aby je v případě policejní razie použily. Kdyby se nedokázaly ubránit, měly se otrávit přichystanými prášky. Tento čin jim odůvodňoval tím, že budou „chránit rodinu“.
Nathan Lee Chasing His Horse
Nathan Lee Chasing His Horse | Getty Images
Policie při domovní prohlídce zajistila zbraně, 18,5 kila marihuany a psychotropních hub a paměťové karty, které sexuální útoky zachycují.
Jak bylo na začátku zmíněno, Horse je známý především z filmu Tanec s vlky. Toto výpravné drama bylo v roce 1990, kdy přišlo do kin, kasovně i kriticky ohromně úspěšné a pomohlo oživit žánr westernu. Bylo nominováno na dvanáct Oscarů a získalo jich sedm včetně ceny za nejlepší film.

Kinolog: Nejlepší české filmy roku 2022 podle šéfredaktora Kinoboxu

Loni vzniklo 76 českých filmů – dokumentárních, hraných i animovaných. Vybrat ty nejlepší z nich bylo těžké. Kritériem bylo hlavně to, aby ona vybraná sedmička pokaždé reprezentovala jiný filmový styl.