Netflix čekají změny. Dlouholetý výkonný ředitel Reed Hastings vyklízí pozice

Netflix čekají změny. Dlouholetý výkonný ředitel Reed Hastings vyklízí pozice
Reed Hastings | Getty Images 2015
Dvaašedesátiletý podnikatel Reed Hastings založil Netflix roku 1997 s Marcem Randolphem. Společnost začínala prodejem DVD a v začátcích ji málem pohltil konkurenční gigant Blockbuster Video. Muži ve vedení ale rozpoznali potenciál internetu a vystavěli důmyslnou distribuční síť, která se v průběhu minulé dekády stala audiovizuální streamovací baštou. Původní tvorba Netflixu se neustále rozvíjí a nyní čítá přes padesát celovečerních filmů ročně, z nichž některé dokonce bojují o Oscary a lákají největší soudobé režiséry.
Konkurence v podobě HBO Max, Amazon Video nebo Disney+ ovšem narůstá a rok 2022 znamenal po letech statistické prosperity nečekaný úpadek. V dubnu vyšlo najevo, že Netflix za první čtvrtletí roku přišel o 200 tisíc uživatelů a uživatelek, přičemž do dalšího kvartálu predikoval desetinásobně vyšší úbytek. Akcie se propadly o 35 % a předsednictvo reagovalo zrušením mnoha plánovaných show nebo zúžením animačního oddělení. Služba také na podzim zahájila nové předplatné zahrnující reklamy. To se dle posledního loňského vyhodnocení vyplatilo a přilákalo 7,66 milionu nových uživatelů a uživatelek. V následujícím období se navíc očekává dalších pět milionů.
Gal Gadot
Red Notice | Netflix
Blízká budoucnost se ale jeví ošemetně, neboť Hastings překvapivě oznámil svou rezignaci na post výkonného spoluředitele. Ve čtvrteční tiskové zprávě Netflixu vybral jako své nástupce Teda Sarandose, jenž danou funkci zastával společně s Hastingsem od roku 2020, a Grega Peterse, který doteď pracoval jako COO, tedy provozní ředitel.
Hastings ve zprávě ujistil, že společnost prošla náročným období se vztyčenou hlavou. Sám se nyní ujme místa ve správní radě a bude podporovat nové ředitele, s nimiž ho pojí patnáctiletý profesní vztah. Sarandos podle něj dopředu spatřil potenciál původní tvorby a změnil chod firmy. Peters zase obstaral spoustu sponzorů, dohlížel na reklamu a několik let strávil v Japonsku, kde měl na starosti tamní originální produkci.
Bela Bajaria současně povýšila na pozici ředitelky obsahu a Scott Stuber bude novým šéfem filmové tvorby. Hastings se hodlá více věnovat filantropii a věří, že dalších 25 let zastihne Netflix v ještě lepší formě. O tom ale pochybují někteří odpůrci Sarandose a jeho dosavadních rozhodnutí. Roku 2021 například čelil kritice kvůli začlenění do programu a následnému zlehčování kontroverzní show The Closer, již mnozí oprávněně považovali za transfobní.
S nesouhlasem se setkala také jeho politika natáčení „dražších a kvalitnějších“ filmů, z nichž se vyklubaly kritické propadáky jako Red Notice nebo Gray Man. Netflix se sice chlubí tím, že je jedinou profitující streamovací službou, ale publikum si často zoufá nad kvalitou jeho megaprodukcí, na jejichž formě nejsou stovky milionů dolarů patrné.
Ryan Gosling
The Gray Man | Netflix
Netflix čeká důležité období, které rozhodne o budoucí politice a naznačí, zda si společnost své výsadní postavení udrží. Před dvaceti lety by ostatně nikdo nehádal, že Blockbuster Video brzy oslabí a zanikne, přičemž roku 2014 zbankrotovalo. Kultura streamování sice vypadá mnohem stabilněji než prodej pevných disků po přelomu tisíciletí, ale rozhoduje také výdělek a prestiž plynoucí z rostoucího počtu uživatelů a uživatelek. A v tomto ohledu jsou změny nutné, a to včetně nepopulárních omezení či poplatků za sdílení hesel. S tímto krokem přišel rovněž Sarandos, společnosti může zajistit vyšší příjem.

Kinolog: Nejlepší české filmy roku 2022 podle šéfredaktora Kinoboxu

Loni vzniklo 76 českých filmů – dokumentárních, hraných i animovaných. Vybrat ty nejlepší z nich bylo těžké. Kritériem bylo hlavně to, aby ona vybraná sedmička pokaždé reprezentovala jiný filmový styl.