Prasátko Peppa má další zářez, nová epizoda opět rozbouřila diskuzi mezi rodiči. Některým se nelíbí dvě medvědí maminky, pobouřeně reagovala italská pravice

Prasátko Peppa má další zářez, nová epizoda opět rozbouřila diskuzi mezi rodiči. Některým se nelíbí dvě medvědí maminky, pobouřeně reagovala italská pravice
Prasátko Peppa, dvě lední medvědice jako maminky s malou medvědí holčičkou. | Astley Baker Davies Ltd.
Hlavními hrdiny pětiminutových příběhů jsou Peppa a její rodina – maminka, tatínek a bratříček Tom, kteří se svými kamarády a dalšími členy rodiny zažívají každodenní dobrodružství, během kterých se malá Peppa vždy něco naučí. Děti je milují, sedí před obrazovkou a hltají každé slovo, animovaný seriál navíc často bývá součástí výuky angličtiny na prvním stupni.
Prasátko Peppa
Prasátko Peppa | Astley Baker Davies Ltd.
Prasátko Peppa (jedná se o holčičku) vzniklo v roce 2004 ve Velké Británii a jejími autory jsou Mark Baker, Neville Astley a Phil Davies z animačního studia Astley Baker Davies Ltd. Zmíněné trio se potkalo v 80. letech na univerzitě a od počátku jim bylo jasné, že jejich práce bude od ostatních animací odlišná a nebude se držet zajetých vzorců používaných v oblasti televizní tvorby pro děti.
Kreslit začali v roce 1999 a inspirací jim byl seriál Pingu s nezbedným malým tučňákem. Na obrazovky se ale Pepina, jak se jí u nás přezdívá, dostala až v roce 2004 a stala se hitem. V současné chvíli je natočeno sedm sezón s celkovým počtem tři sta šedesát osm dílů. A podle posledních zpráv se bude natáčet minimálně do roku 2027!
Prasátko Peppa
Prasátko Peppa | Astley Baker Davies Ltd.
Všichni ale rozhodně Peppu neobdivují, najde se totiž řada rodičů, kteří svým ratolestem seriál zakazují s tím, že je škodlivý a má na ně špatný vliv. Pepina je podle nich prý zlobivá. Velkou vlnu nevole například vyvolaly epizody, kdy Peppa a její rodina nemá v autě zapnuté bezpečností pásy, takže je tvůrci museli zpětně domalovat, stejně jako cyklistické helmy, které si prasečí holčička a její kamarádi nenasadili před projížďkou na kole...
V Austrálii dokonce jeden díl zakázali, protože podle australské vlády nabádal k lásce k pavoukům, v zemi je přitom spousta jedovatých druhů. Děti se tu naopak učí velké opatrnosti a obezřetnosti, co se hmyzu týče. A v Británii si jeden lékařský magazín stěžoval, že pan doktor je v Peppě zpodobňovaný jako dobrák, který pracuje mimo ordinační hodiny, kvůli každému kýchnutí přijíždí k pacientovi domů a předepisuje léky jako na běžícím páse nebo je na místě loví přímo z tašky...
A nyní je tu další kauza. V novém díle Prasátka Peppy s názvem Rodiny (Families) se objevil stejnopohlavní rodičovský pár. Peppa a její třída si ve škole povídají o rodinách a spolužačka Penny, malá lední medvědice, všem sdělí, že má dvě maminky. Jedna pracuje jako doktorka a druhá vaří špagety.
Prasátko Peppa
Prasátko Peppa | Astley Baker Davies Ltd.
Tato epizoda se samozřejmě neobešla bez negativních ohlasů, které nejčastěji vyjadřovaly strach z matení dětí a negativního vlivu na ně. The Guardian dokonce napsal, že se vysoce postavený člen italské krajně pravicové strany obrátil na tamější stanici Rai, aby tuto epizodu nekupovala a nevysílala. Podle nich je nepřijatelná a obsahuje nebezpečnou genderovou indoktrinaci.
Většina publika ale epizodu Rodiny přijala pozitivně a s vděkem, že se toto téma konečně dostává i k tomu nejmenšímu publiku. S největší pravděpodobností k tomu tvůrce přiměli právě samotní diváci a divačky. V roce 2019 totiž v Británii proběhla petice požadující, aby se v Peppě stejnopohlavní pár objevil, podepsalo ji přes dvacet tisíc lidí. A nejednalo se o první takovýto požadavek. Již v roce 2015 bývalý britský ministr zdravotnictví Norman Lamb požadoval, aby programy jako Prasátko Peppa obsahovaly gay postavy s ohledem na větší diverzitu ve prospěch LGBTQ+ lidí.
Zajímavostí je, že Prasátko Peppa není jediným pořadem pro děti, kde se stejnopohlavní pár objevil. Zcela nečekaně Pepinu předběhl seriál společnosti Netflix Ridley Jonesová: Strážkyně muzea, ve které má Ismat – kamarádka hlavní hrdinky – dva tatínky. Tento pořad ale samozřejmě nemá tak širokou fanouškovskou základnu (Prasátko Peppa je skutečně fenomén vysílaný ve sto osmdesáti zemích světa), takže Peppa zaznamenala mnohem více rozporuplných reakcí.
Prasátko Peppa
Prasátko Peppa | Astley Baker Davies Ltd.
Pokud vaše ratolesti Peppu milují, je tu jeden tip. Můžete je potěšit netradičním zážitkem a navštívit některý z tematických zábavních parků Peppa Pig World. Najdete je ve Velké Británii, Holandsku, USA a v Číně. A jedna perlička na konec. V roce 2021 britský premiér Boris Johnson přirovnal Pepinu k vysoušeči vlasů od Picassa.

Kinobox: Proč jsou Stranger Things nejsledovanějším seriálem všech dob?

Sci-fi hororová minisérie vstoupila na Netflixu do čtvrté a finální sezóny. Obří zakončení nás čeká 1. července. Víte, proč byl projekt původně patnáctkrát zamítnutý a na jaké jiné filmy odkazuje?