Milovaný Baby Yoda je plagiát. Režisér osmdesátkové sci-fi klasiky zuří

Milovaný Baby Yoda je plagiát. Režisér osmdesátkové sci-fi klasiky zuří
Baby Yoda / Mandalorian | Disney
Star Wars se už deset let nachází pod hlavičkou studia Disney, které stačilo vytvořit pět hraných celovečerních filmů a tři hrané seriály, přičemž vzniklo i několik animovaných pořadů a ve výrobě je další vydatná várka především televizní nabídky. Zřejmě nejkladnějšího přijetí se od publika dočkal seriálový Mandalorian (80 % na Kinoboxu, 88 % na CSFD a 8,7 na IMDB), který je označován za vesmírný western a sleduje lovce odměn Dina Djarina (Pedro Pascal). A který rovněž představil tu nejmilovanější postavu z této novodobé éry Star Wars.
Malé zelené stvoření se špičatými ušima se jmenuje Grogu, ačkoli jej většina diváků zná hlavně jako Baby Yodu. Se slavnějším a starším předchůdcem Yodou, jenž se poprvé objevil v Epizodě V a byl jedním z hlavních hrdinů prequelové trilogie George Lucase, pojí Grogu druhové vazby. Ačkoli sám nemluví, s velmistrem Jediů sdílí schopnost využívat Sílu, což z něj činí na pohled neškodné, leč nesmírně mocné stvoření.
Mandalorian
Mandalorian | Disney
Sympatie si ale získal hlavně díky specifické vizáži, z níž ale minimálně jeden člověk dvakrát nadšený není. Joe Dante, pětasedmdesátiletý režisér béčkových hitů jako Piraňa a Kvílení vlkodlaků nebo oceňované sci-fi Vnitřní vesmír, se v nedávném rozhovoru pro Datebook (v našem regionu není text k dispozici, zde najdete anglický přepis na webu Decider) rozpovídal o tom, že Disney ukradl design Baby Yody z jeho klasického filmu.
Konkrétně jde o postavu Gizma ze sci-fi komedie Gremlins, v níž poklidné město Kingston Falls ponořené do vánoční pohody vyruší záškodnictví škodolibých příšer zvaných gremlini. Původem se jedná o folklórní postavy, které si vymysleli Britové na počátku dvacátého století a sváděli na ně různé poruchy letadel či jiných strojů.
Titulní příšerka jménem Gizmo, již dostane dětský hrdina pod stromeček a která vypadá jako roztomilá a chlupatá hračka, má opravdu podobné vizuální i charakterové rysy jako pozdější hrdina Mandaloriana. Je to takzvaný „mogwai“, což je přepis čínského označení pro zlého ducha či démona. Také v něm tedy vězí síla, jakou bychom pod jeho dobrotivým zevnějškem nehledali. „Dlouhověkost Gremlinů je dle mého klíčem k tomuto charakteru (Gizma), který je v podstatě jako dítě,“ podělil se Dante. „A to mě pochopitelně přivádí k tématu Baby Yoda. Ten je kompletně odcizený a skrznaskrz okopírovaný. Nestydatě, řekl bych.“
Zach Galligan
Gremlins | Warner Bros.
Podobnosti jsou samozřejmě evidentní, a ačkoli jeden pochází přímo ze Země a další z předaleké galaxie, obě postavy se dokázaly okamžitě začlenit do popkultury a skvěle se jim vede v rámci merchandisingu. Grogu si navíc svou image dokáže obhájit oním spojením s mistrem Yodou, jenž se publiku poprvé představil už roku 1980, tedy čtyři roky před premiérou Gremlins.
Obě postavy navíc neřekly poslední slovo. Na Gizma se můžeme těšit v animovaném prequelu Gremlinů od HBO Max, který nese název Gremlins: Secrets of the Mogwai a má se odehrávat ve 20. letech minulého století v Šanghaji. Tam se tehdy desetiletý Sam Wing, jenž v původním filmu už jako stařec prodal Gizma novému majiteli, s mladým mogwaiem poprvé setká. Jako konzultant u této desetidílné série působí i Joe Dante. Grogu neboli Baby Yoda se pak podle všeho vrátí pro třetí sérii Mandaloriana, která by na Disney+ měla dorazit v průběhu příštího roku.

Thor 4 prožívá milostný vztah s kladivem a úspěšně paroduje sám sebe
Čtvrtý díl komiksového Thora už není lehká komedie, ale vyloženě sebeparodie. Drama zmizelo, i když hrdinovi umírá jeho milá a hrozí mu smrt.