Filmaři vzpomínají na kameramana Miroslava Ondříčka

Filmaři vzpomínají na kameramana Miroslava Ondříčka
filmari-vzpominaji-na-kameramana-miroslava-ondricka
Prostor baziliky svatého Petra a Pavla na pražském Vyšehradě byl při posledním rozloučení s Miroslavem Ondříčkem docela zaplněn.
Obřad začal ve 14:00 ústřední písní z muzikálu Vlasy (1979), na jehož vzniku se kameram Ondříček podílel právě spolu s režisérem Milošem Formanem. Mezi hosty a rozloučivšími se nechyběl Jiří Bartoška, Eva Zaoralová, herec Jan Kačer, kostýmní výtvarník Theodor Pištěk a celá řada dalších. Jak čeští filmaři vzpomínají na kolegu a kamaráda Miroslava Ondříčka, který spolupracoval na řadě významných filmů československé i zahraniční tvorby?
 
Jaromír Šofr
Jaromír Šofr
(kameraman, podílel se na vzniku snímků
Ostře sledované vlaky
, Postřižiny nebo Vlčí bouda)


"Mirek Ondříček mi dělal vždycky radost. Například tím, že přišel na obě moje vernisáže. Protože já jsem kromě filmového řemesla dělal ještě olejomalbu. Vždycky jsme se strašně rádi setkali a vždycky kolem něj vyzařovala zcela přirozená dobrota."
 
Jaroslav Bouček (I)
| VAC
Jaroslav Bouček
(filmový producent, podílel se na vzniku snímků Anděl Exit, Václav nebo Odcházení)


"Na Mirka vzpomínám strašně rád. Asi nejsilnější zážitek mám spojený s tím, když byl v osmašedesátým roce a vyhrál v Cannes Zlatou palmu s filmem Kdyby... (1968) s režisérem Lindsay Andersonem. Můj tatínek byl tenkrát v porotě a já mám krásnou fotku Mirka Ondříčka s panem Andersonem a mým tatínkem. Nedávno jsem si tu fotku vytáhl a zavzpomínal na všechny tři... To je nejsilnější zážitek, který s Mirkem mám. My jsme byli dlouhý léta velký kamarádi, rozjížděli jsme spolu akademii. Mám na něj plno vzpomínek, ale tato je nejsilnější. Přelomový rok 1968, Cannes, Zlatá palma..."
 
Theodor Pištěk (II)
Theodor Pištěk
(kostýmní výtvarník a malíř,
držitel Oscara za práci na filmu Amadeus)


"Vzpomínek mám na Miroslava tolik, že bychom tu museli stát do večera. Nebudu se rozšiřovat o tom, jakej byl kameraman, ale jakej byl člověk. To byl nejlepší chlap, kterýho jsem kdy potkal."