Láska, nevěra, smrt. Elizabeth Olsen vévodí novince HBO na motivy skutečné brutální vraždy

Láska, nevěra, smrt. Elizabeth Olsen vévodí novince HBO na motivy skutečné brutální vraždy
Láska a smrt (2023) | HBO
Série od showrunnera Davida E. Kelleyho (Sedmilhářky, Goliáš) a režisérky Lesli Linky Glatter (Ve jménu vlasti) přichází jen rok poté, co Hulu zpracovalo výchozí události ve formě pětidílné minisérie Candy: Smrt v Texasu. V ní si titulní úlohu ženy obviněné z brutální vraždy své kamarádky zahrála Jessica Biel.
Love & Death: 1. trailer | HBO Max
HBO zvolilo název Láska a smrt možná jako narážku na stejnojmenný film Woodyho Allena z roku 1975, který humorně rozváděl existenciální témata týkající se sexu a konce života. Úvodní tři epizody (zbylé budou následovat každý čtvrtek) představují utopicky vyhlížející komunitu, která jako by vypadla z katalogů příkladné americké společnosti nikoli postvietnamské éry, ale rovnou konzervativních 50. let. Muži se celý den zdržují v práci, o níž doma nemluví, a manželky jim připravují večeři, starají se o děti a navštěvují kostel. 
Zatímco úzkostlivá Betty (Lily Rabe) touží po pozornosti manžela Allana (Jesse Plemons), jehož chce mít neustále doma, Candy (Olsen) se v manželství s pohodářem Patem (Patrick Fugit) věčně přilepeným k televizi nudí. Nenaplněné sexuální touhy ji přivedou do Allanovy náruče a pár se tajně schází v okolních motelech. Předem si vytyčí hranice a nechtějí zapojovat emoce, které by je odváděly od ryze fyzického potěšení a ohrozily by jejich manželství, jež si navzdory problémům nepřejí ukončit. Jenže dokonalá nevěra se nedá naplánovat a sex je mocnější než morální pravidla, ztělesněná božími přikázáními.
Tvůrci vykreslují retro prostředí jako ze Stepfordských paniček, přičemž dobové ukotvení přibližují vedle titulků s datem hlavně kulturní odkazy. Děti chodí na Halloween za postavy z Pomády a Star Wars, z rádií hraje odpovídající muzika. V centru pozornosti je postava Olsen, která ji hraje trochu ve stylu Wandy Maximoff ze seriálu WandaVision. Zatímco Plemons je tradičně civilní a jeho Allan nakonec jedná racionálně, když s Betty navštíví manželskou terapii, za poněkud teatrálními úsměvy Candy se ukrývá manipulátorka.
Prozatím se ovšem nechová záporně, její hrdinka se zkrátka vzbouří proti pravidlům a chce si užívat, aniž by tím zranila svého muže. „Nejsme moc odlišní od stromů,“ odpovídá jí Pat na otázku, jaký je smysl našeho žití. Zapustit kořeny, nasadit plody, vychovat potomstvo. To však každému nestačí. Série zatím čerpá napětí právě z této odvěké existenciální debaty, jejímž symbolem jsou sexuální touhy kontrastující s uctívanou boží láskou. A posléze i vražda, nejhorší ze zločinů, již daná komunita snad nikdy nezažila.
Láska a smrt (2023)
Láska a smrt (2023) | HBO
Přestože vychází ze skutečné události týkající se nevěry a zabití, Láska a smrt je vyumělkované podobenství. Úvodní epizodní trojlístek rozdá karty přesně tak, jak bychom po prvních dvaceti minutách očekávali, a přece trvá zbytečně dlouho, než se propracujeme k zásadnímu zvratu. Pokud však přijmeme, že naturalismus záměrně ustupuje stylizaci ve formě dobové kultury a dogmatizovaných sociálních či partnerských konstruktů, můžeme si vychutnávat nadějně rozjetý příběh, který toho obsáhne víc, než se na první pohled zdá. 
Bude zajímavé sledovat, jak se zbylé díly žánrově promění. Doposud jde opravdu o rozjezd spoléhající na to, že se s různými pocity a tužbami aktérů a aktérek snadno ztotožníme. Jeho zhodnocení záleží čistě na tom, jak se promítne do následující, dramatičtější fáze.
75%
Tvůrci vykreslují retro prostředí jako ze Stepfordských paniček, přičemž dobové ukotvení přibližují vedle titulků s datem hlavně kulturní odkazy. Děti chodí na Halloween za postavy z Pomády a Star Wars, z rádií hraje odpovídající muzika.
Jakub "lamps" Vopelka
Jakub "lamps" Vopelka

Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu
Ostatní23. 4. 2023
Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu