Recenze: Croodsovi jsou odpovídající animovaná hollywoodská zábava

Recenze: Croodsovi jsou odpovídající animovaná hollywoodská zábava
Croodsovi
Když začnou v okolí jejich jeskyně bouřlivé tektonické změny, Croodsovi se musí vydat na cestu za záchranou, novým světem, který nikdy předtím nespatřili, za doprovodu pleo-teenagera jménem "Boy" (v originále "Guy").
Croodsovi
Croodsovi
Tuto animovanou komedii původně napsal John Cleese pro studio Aardman (v produkci DreamWorks), a to už před mnoha lety. Viz FFFILM z roku 2005, na který jsem dnes zcela náhodou zabrousil kvůli Douglasu Adamsovi:
"Dreamworks ve čtvrtek oznámili, že jejich nová počítačem animovaná komedie CROOD AWAKENING se bude odehrávat v pravěku a její scénář píše ex-Monty Python John Cleese."
ásledně se film mnohokrát odkládal a především se mnohokrát přepisoval jeho scénář, takže v něm zbylo naprosté minimum něčeho, co by se dalo označit za "montypythonovský humor".
Nakonec film natočil Chris Sanders, který režíroval Lilo a Stitch (2003) a Jak vycvičit draka (2009), což obojí jsou jedny z nejlepších animovaných filmů posledních let. Druhým režisérem ale bohužel nebyl jeho dlouholetý spolupracovník Dean DeBlois, nýbrž Kirk De Micco, který nikdy nic zajímavého nenatočil.

Trailer (CZ dabing):

Námět a scénář jsou bohužel největší slabinou filmu, protože jde o naprosto triviální standardně sub-disneyovskou záležitost, ve které se putuje z bodu X do bodu Y (kde se skrývá spása), potkávají se loštomilé pšíšelky v exotických kulisách a přitom dospívající rebelka naučí všechny kolem najít samy sebe, objevit touhu po poznání nového, a pozná první lásku.
Je škoda, že je děj filmu tak neoriginální a předvídatelný, protože víceméně všechny ostatní jeho aspekty jsou výborné.
Většina záběrů krásně vypadá. Nejen, že má fauna i flóra povětšinou originální design (a různá žoužel jako velryby na nožičkách, krokodýlo-skunk nebo létající želvy je maximálně roztomilá), ale také je velmi působivá práce (virtuální) kamery. Jistě to souvisí s tím, že "visual consultant" byl slavný kameraman Roger Deakins (stejně jako u Jak vycvičit Draka). Když zrovna nejsou v záběru pestrobarevné přírody vidět žádné stylizované postavičky, klidně bych věřili, že se dívám na Avatar 2.
Croodsovi
Croodsovi
Také se nedá vůbec nic vytknout hlavním hrdinům (respektive jen "hrdinům", protože žádní vedlejší humanoidi ve filmu nejsou). Postavičky i jejich animace jsou velmi hezky stylizované, každá má velmi specifickou řeč těla (nikoliv motion capture, ale u každého jinak stylizovaná ruční animace), a tak dále... Hlavní hrdinka je objektivně "nesexy" (rozuměj: docela tlustá), a přesto působí velmi sympaticky.
Dokonce i nezbytné verbální a vizuální vtípky fungují, párkrát jsem se od srdce zasmál (viz třeba "my pet Douglas" v traileru), a právě proto je taková škoda, že to všechno není navěšeno na nějakou zajímavější globální story.
Drobný problém je s překladem, což není ani tak vina překladatele, jako původního scénáře, v němž jsou některé vtipy opravdu velmi nepřeložitelně anglicky specifické. A chápu nápad přeložit jméno neandrtálce "Guy" jako "Boy", ale následně nechápu, proč se jeho lenochod, který mu drží kalhoty, jmenuje v češtině "Belt", tj. stejně jako v původním znění.
Croodsovi
Croodsovi (2013)
Větší problém (za který nemůže překladatel ale distributor) je s názvem: Zaprvé, vtip má být v tom, že "Croods" zní jako "Crudes", tzn. celá rodina by se měla nějak vtipně česky přejmenovat. Když už na to distributor rezignoval, pak je jasnou hrubkou to, že v českém názvu zůstalo písmeno "s", označující v angličtině množné číslo. Kdyby o mé rodině natočili v Hollywoodu film "The Fukas", taky by se to u nás pak nejmenovalo "Fukasovi"...
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE