Sonic Prime potěší fanoušky her, ty neznalé možná navnadí k jejich zakoupení

Sonic Prime potěší fanoušky her, ty neznalé možná navnadí k jejich zakoupení
Sonic Prime | Netflix
Sonic žije se svými přáteli v pralese Green Hillu, kde se snaží odrážet veškeré útoky zrádného Eggmana (též známého jako doktor Robotnik) o ovládnutí světa. Tentokrát si ale na Sonica připravil skutečně promyšlený plán, který může jeho svět navždy zničit. Stačí získat prizma paradoxu schované v srdci hory. Nikdo přesně neví, co tento záhadný krystal umí, jen to, že je zdrojem ohromné energie.
Sonic se svým týmem přátel Amy Rose, Knucklesem, Tailsem a Rouge vymyslí plán, jak Eggmanovi zabránit prizma získat, ale zbrklý Sonic neposlouchá a narazí do něj. V tu chvíli je vržený do paralelního světa, kde všemu vládne Rada chaosu tvořená pěti různými verzemi Eggmana. New Yoke City ovládají roboti a futuristické technologie, které drží bývalé obyvatele zdejšího pralesa v útlaku. Nikdo tu nežije, jen přežívá.
Rebelové se skrývají v podzemí a čekají na vhodnou příležitost s utiskovateli zatočit. Dostanou ji s náhlým příchodem Sonica. Ten se postupně přidává na jejich stranu a zjišťuje, že bytosti, které vypadají stejně jako jeho přátelé, jsou jinými verzemi sebe sama. Společně musí přijít na to, jak vše napravit a dostat Sonica domů, jenže krystal je roztříštěný na mnoho kousíčků a co fragment, to jiný svět...
Sonic Prime
Sonic Prime vznikal pod dohledem společnosti SEGA a na výsledku je to vidět. Grafika odpovídá té herní (nehraje si na žádnou věrohodnost s vlajícími bodlinami v pohybu, svět má všechny lopingy, zeminu složenou z dvoubarevných čtverců atd.), a jelikož si firma dala i jasné podmínky, co v seriálu všechny jejich slavné postavičky smí a nesmí dělat, bylo jasné, že půjde vlastně o oživlou verzi jejich hry. Dokonce i zvuky sbírání prstenů odpovídají, stejně jako soundtrack ve stylu rockové a elektronické hudby. Pro milovníky Sonica a jeho přátel to bude jistě srdcovka.
Větší tvůrčí svobodu si tvůrci seriálu mohli užít v případě paralelních světů, které Sonic navštíví. V New Yokeu je z Tailse robotický Nine, který velmi připomíná doktora Octopuse ze Spider-Mana, z Rouge vedoucí Rebelka Rouge, z Kucklese Odpadlík Knuck a z Amy kyborg Rezavá Rose. Mají něco společného s původními hrdiny, ale v mnohém se liší. Knuck je například samá jizva, Nine se více spoléhá na své robotické ocasy a tak dále.
V jiném světě jsou zase uprostřed pralesa za pralidi, z Rezavé Rose je Trnitá Rose a v tom dalším představují piráty. Podle toho se mění i Sonicova výbava bot a rukavic, kterou dostane od Ninea, aby lépe reguloval tok energie, kterou získal při nárazu do prizmatu, jež teď zčásti tepe i uvnitř něj. Možností si hrát je tedy mnoho.
Sonic Prime
Sonic Prime | Netflix
Skvělý je i odkaz na původní verze hry v 8bitové grafice, v jejich podobě Sonic s Tailsem a Shadowem vzpomínají na staré časy. A Sonicova lehkovážnost a zbrklost přesně odpovídá i jeho nátuře z již dříve vydaných filmů Ježek Sonic a Ježek Sonic 2. Vše tak do sebe zapadá a působí jednotně a jelikož je i seriál přístupný od sedmi let (jeden díl má zhruba dvacet minut), zabaví celou rodinu.
Jediné, proti čemu by publikum mohlo něco namítat, je skutečnost, že ačkoli v paralelních světech Sonic potkává své přátele, nikde v nich není verze jeho sama, což může narušit jejich fyzikální teorie. Každopádně po prvních osmi dílech se vyvrcholení Sonicova dobrodružství nedočkáte. Příběh končí uprostřed, a ačkoli druhá část již existuje, Netflix termín její premiéry zatím neprozradil. Je tedy možné, že v nich dojde ještě na další světy a verze protagonistů.
Sonic Prime
Sonic Prime | Netflix
Je to vlastně velmi povedená reklama na Sonicovy hry. Milovníkům udělá radost vidět je ve filmové podobě a těm, kteří ho znají jen z filmů nebo se s ním dosud nesekali vůbec, představí herní svět. Červená osmička místo nohou běží, Sonic řádí a prsteny cinkají, víc nečekejte. V porovnání s jinou herní seriálovou adaptací si vede o malý fous lépe například Cuphead na scénu!, který je přeci jen mírně zábavnější a vizuálně vymazlenější.
hodnocení: 70 %

Kinolog: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.