Seriál Samovi synové vypráví příběh vášnivého reportéra, který zasvětil život řádění amerického Jacka Rozparovače

Seriál Samovi synové vypráví příběh vášnivého reportéra, který zasvětil život řádění amerického Jacka Rozparovače
Samovi synové: Bloudění v temnotách (2021) | Netflix
Maury Terry byl americký žurnalista působící v New Yorku. V sedmdesátých a osmdesátých letech dvacátého století se proslavil svou knihou „The Ultimate Evil“, v níž popisoval své teorie ohledně řádění nechvalně známého sériového vraha, známého jako „The Son of Sam“ (Samův syn). Podle newyorského policejního oddělení mohl za šest vražd a sedm vážně poraněných civilistů 24letý zaměstnanec pošty, David Berkowitz. Podle Terryho ale ani zdaleka za těmito vraždami nestál sám. Nový dokumentární kriminální cyklus zvaný Samovi synové: Bloudění v temnotách (anglicky The Sons of Sam: A Descent into Darkness) vypráví Terryho teorie.
serial-samovi-synove-vypravi-pribeh-vasniveho-reportera-jenz-zasvetil-zivot-pripadu-radeni-satanistickeho-kultu-4
Samovi synové: Bloudění v temnotách (2021) | Netflix
Příběh amerického Jacka Rozparovače byl ve své době velkým tématem. V době, kdy byl New York centrem kriminality, začal někdo v pozdních hodinách střílet mladé páry. Nejprve se tomu nevěnovalo více pozornosti, dokud se podobný případ neopakoval podruhé a nebyl na místě činu nalezen tajuplný dopis odkazující na démonická posednutí. Tehdy newyorská policie zbystřila a došlo jí, že jim ve městě řádí sériový vrah a už tak vyděšení obyvatelé města, se nyní báli vůbec vycházet z domu. Nikdo si totiž nemohl být jistý, kdy vrah, jenž sám sebe v dopise označil jako Samova syna, znovu zaútočí.
David Berkowitz údajně zabil v letech 1976 a 1977 celkem šest lidí, než ho stihla spravedlnost. Ke všem činům se vzápětí přiznal a městský soud mu udělil doživotí. Jeho svědectví obsahovala dosti nepravděpodobné výpovědi o tom, že jej k činům motivoval sousedův démonický pes, jenž mu našeptával zlé myšlenky a koho má zabít. I přes spoustu nevyřešených otázek, chybějící motivy k vraždám a nesrovnalosti s reálnou podobou Berkowitze oproti policejním portrétům vytvořených podle výpovědí svědků, se newyorská policie postavila k případu jako k uzavřenému a oslavila své úspěchy ve velkém, následovalo povýšení četníků a politické úspěchy.
serial-samovi-synove-vypravi-pribeh-vasniveho-reportera-jenz-zasvetil-zivot-pripadu-radeni-satanistickeho-kultu-2
Samovi synové: Bloudění v temnotách (2021) | Netflix
Tehdy se do dění ale zapletl Maury Terry, jemuž případ nemohl dát spát a v průběhu několika desítek let sám na vlastní pěst odkryl hrůzostrašné a údajně skutečné pozadí těchto vražd - temné satanistické kulty, pornografie a pedofilie. To všechno podle Terryho teorií případ doprovázelo a Berkowitz ani zdaleka nepracoval sám.
Dokument zpracovává Terryho studie, deníkové zápisy, svědectví policistů i obětí a v neposlední řadě také rozhovory se samotným Berkowitzem z doby, kdy byl již za mřížemi. Přibližuje nám nejen celý případ, ale také život vášnivého reportéra, jenž obětoval vše, aby dosáhl spravedlnosti. I přesto, že pravděpodobně vyřešil celý případ, dostal skutečné přiznání od Berkowitze, že na vraždách nepracoval sám, ale společně s dalšími členy satanistického kultu, tak mu společnost nevěřila. Jeho teorie považovala za možné, ale nikoliv za pravdivé. Policie a ani jiní reportéři si nedokázali přiznat své selhání a ani chyby, jichž se podle Terryho teorií obsažených nejen v jeho knize, dopustili. Terry byl případem posléze tak zaujatý a psychicky zničený, že se z toho již nikdy nedokázal vymanit.
Vypravěčem je Paul Giamatti, jenž svůj hlas zapůjčil Terrymu a jeho osobnímu příběhu. Vypráví tedy, jak celý případ vnímal vlastníma očima, co to dělalo s jeho psychikou, životem a v neposlední řadě, jaké události a získané informace napomáhaly k podniknutí jeho dalších kroků. Dokument je tedy vyprávěný ich-formou a vystupují zde policisté, televizní moderátoři, skutečné přeživší oběti Samova syna, kteří s Terrym během jeho vyšetřování úzce spolupracovali a věděli, jak moc byl případem posedlý. Dle mého názoru se jedná rozhodně o uvěřitelný dokument s velkým množstvím podložených faktů, při němž vám i přes drobné nedostatky a pár nezodpovězených otázek vyskáče po těle husí kůže.
serial-samovi-synove-vypravi-pribeh-vasniveho-reportera-jenz-zasvetil-zivot-pripadu-radeni-satanistickeho-kultu
Samovi synové: Bloudění v temnotách (2021) | Netflix
Vytkla bych dokumentu jen to, že se pustil do případu, jenž do dnešního dne nebyl řádně uzavřený a vysvětlený. Očekáváte tedy, že se vám na jeho konci dostane nějakého finálního rozřešení, to ale kvůli tvrdé realitě bohužel nenastupuje. Od dokumentu jsem zpočátku očekávala, že bude zaměřený hlavně na sériového vraha, nikoliv na zaujatého reportéra, nedá se ale říct, že to bylo zklamáním. Naopak mi to přišlo ve výsledku ještě mnohem zajímavější a dokument se všemi informacemi pracuje tak šikovně, že se vám dostává náhledu do duše nejen Terryho, ale také Berkowitze.
serial-samovi-synove-vypravi-pribeh-vasniveho-reportera-jenz-zasvetil-zivot-pripadu-radeni-satanistickeho-kultu-3
Samovi synové: Bloudění v temnotách (2021) | Netflix
Čtyřdílný dokument Samovi synové: Bloudění v temnotách mimo jiné ukazuje, jak těžce se dosahuje spravedlnosti, jestliže je do všeho zapletená politika. Tito výše postavení občané jsou poté schopni upozadit skutečné problémy a nebezpečí, jež číhá na obyčejné občany jen proto, aby dosáhli svého vlastního kariérního úspěchu. Berkowitz byl sice do celého případu zapleten, to nikdo nevyvrátil, ale již se nikdo nezajímal o to, že další vrahové jsou do dnešního dne na svobodě a rodiny, které přišly o své dcery a syny, se nikdy nedočkaly zaslouženého klidu.
Terryho cílem bylo nejen případ vyřešit, ale také jej udržet viditelným a slyšitelným. Chtěl dokázat to, aby se o něm mluvilo, nikdy se na něj nezapomnělo a aby vrahové žili alespoň z poloviny v tak nepříjemných životních podmínkách plných stresu, jako příbuzní zastřelených a někdy i brutálně zavražděných obětí. A ačkoliv nakonec jeho vlastní vyšetřování nedopadlo přesně podle jeho představ, tak minimálně tohoto se mu dosáhnout podařilo. Nahlédnout na temné stránky newyorské policie ale můžete na vlastní oči a uši i vy, stačí si jen zapnout Netflix.
Hodnocení: 80 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
Nový dokument od Netflixu poukazuje na řadu policejních omylů, které doprovázely vyšetřování jednoho z nejzáhadnějších případů Ameriky
Recenze22. 2. 2021
Nový dokument od Netflixu poukazuje na řadu policejních omylů, které doprovázely vyšetřování jednoho z nejzáhadnějších případů Ameriky