Walta Disneyho i jeho dobrou náladu ničí jízlivá P. L. Traversová: Saving Mr. Banks - první trailer i fotka z filmu

Walta Disneyho i jeho dobrou náladu ničí jízlivá P. L. Traversová: Saving Mr. Banks - první trailer i fotka z filmu
Tom Hanks
Životopisný snímek pojednává o tom, jak se Disneymu podařilo zfilmovat knižní předlohu P. L. Traversové - Mary Poppins. Vznik samotného filmu zároveň rozhodně nebyl procházkou růžovým sadem, neboť spisovatelka s prodejem práv váhala a zasahovala filmařům do jejich práce.
Režisérem muzikálu z roku 1964 byl Robert Stevenson a autory scénáře Bill Walsh a Don DaGradi. Autory písní jsou bratři Shermanovi a i díky nim se snímek dočkal neuvěřitelných 13 nominací na Oscara, z nichž proměnil pět. Zlatou sošku snímek získal za nejlepší střih, nejlepší soundtrack, nejlepší píseň, nejlepší efekty a Julie Andrews za hlavní roli.
Nu ale zpět s nímku Saving Mr. Banks. Režíruje John Lee Hancock (Pevnost Alamo, Zrození šampiona) a zápletka je následující:
Když Walt Disney slíbí svým dcerám, které žadoní o zfilmování milované knížky od P. L. Traversové Mary Poppins, že tak učiní, netuší, že mu to bude trvat celých 20 let. V roce 1961 nakonec přijela Traversová do Hollywoodu, aby se dohodla s Disneym o odkoupení práv. Disney se tehdy setkal s upjatou, nekompromisní šedesátnicí, která bojovala se svou vlastní minulostí i nevírou v jeho umění. Během svého pobytu v Kalifornii Traversová zavzpomínala na své dětství, kdy v roce 1906 žila v Austrálii, což určilo její aspirace na psaní, ale zároveň utvořilo i jednu z postav knihy. Nebyl jí nikdo jiný než osoba, kterou milovala a obdivovala nejvíce - její otec Travers Goff, bankéř, který předčasně zemřel ještě téhož roku a vyvolal v dceři představu mladíka plného lásky a osvícení (a byl předobrazem pro otce rodiny pana Bankse, jemuž kouzelá chůva přijede pomoci). Zatímco je Traversová neochotná poskytnou Disneymu filmová práva, uvědomuje si, že Walt má své vlastní způsoby vyprávění a motivy proč chce film natočit - stejně jako autorka, chce vyjádřit svou lásku ke svým nejbližším.
Tom Hanks, Emma Thompson
No a jak i první fotografie napovídá, P. L. Traversová nebyla nadšená ani z filmařů a ani z Disneylandu, po kterém ji provází sám Walt Disney. Pompézní zábavní parky ji asi příliš nebraly. Saving Mr. Banks zaútočí na Ameriku již v čase vánočním, ovšem u nás je premiéra v plánu až na 20. února 2014.
Víte že?...
... je Walt Disney držitelem neuvěřitelných 22 Oscarů? A na dalších 37 byl nominován! Podrobný výpis jeho ocenění naleznete zde.