US tržby: Černošský film převálcoval Hunger Games i romantického Efrona

US tržby: Černošský film převálcoval Hunger Games i romantického Efrona
Expertem na využívání trendu je černošský režisér Tyler Perry. Jeho filmy jsou vždy o "černých pro černé", věnují se problémům komunity a jde buď o komedie, nebo drama (většinou obojí). Perry tím našel v kinech zlatou mezeru, neboť natáčí levně a téměř vždy dokáže o prvním víkendu trhnout minimálně 30 milionů dolarů. Kdysi šel podobným směrem i režisér Tim Story (černošský hit Holičství / 2002), ale záhy se nechal studiem přemluvit ke komiksovce Fantastická čtyřka (2005). Její druhý díl dopadl neslavně, sérii uzavřel a Story se po pěti "komerčních" letech vrací mezi své černošskou komedií Thin Like a Man (2012). A je z toho hit. I přes průměrné recenze film vydělal za první víkend 33 milionů dolarů, přičemž stál pouhých 12. To znamená první místo a oficiální rivalství mezi Storym a Perrym.
us-trzby-cernossky-film-prevalcoval-hunger-games-i-romantickeho-efrona
Zajímavé nicméně je, že divácké ohlasy na IMDB jsou takřka tragické (aktuální známka žalostných 3.8 z 10ti). Že by šlo o „bílý web“?
Druhé místo další novinka, romantické drama Talisman (2012). I tady solidní 22 milionový start nepřekvapí. Zmíněný žánr spojený se Zacem Efronem je jasný divácký tahák. Ohlasy nicméně nepatří k nejlepším a je proto pravděpodobné, že snímek poputuje v žebříčku rychle dolů. Poslední novinka týdne startuje na pozici čtvrté a jde o prý vělmi příjemný dokument Chimpanzee (2012). Pokud se ptáte, jak se filmu o opici povedlo urvat 10 milionů (přestože měl nasazení do pouhých patnácti set kin), tak je to díky hlavičce Disney, která má film pod palcem a zajistila mu patřičné promo.
Hunger Games (2012) se poprvé od své premiéry musely vzdát pozice jedničky. Ani čtvrté místo ale studio trápit nemusí. Průběžná čísla hlásí 572 milionů z celého světa. Na start série krásné číslo. Na páté pozici komedie o třech pitomcích The Three Stooges (2012), jež si na sebe určitě vydělá, další díly ale nejspíš nebudou. Na šestce famózně hodnocená a diváky hrubě přehlížená žánrová hříčka The Cabin in the Woods (2011), u níž se rýsuje šance, že se díky slabým tržbám nepodívá do českých kin. Na sedmičce „ne až tak hitové“ čtvrté Prcičky. Celosvětově již stovka padla, 48 ze Států je ale rozhodně slabší číslo, než jaké se (vzhledem ke zvuku série) očekávalo.
Jonah Hill, Channing Tatum
21 Jump Street
Romantický Titanic (1997) s pěti miliony na osmičce, vynikající akční komedie 21 Jump Street (2012) s cifrou 4.6 na devítce a desítku tentokrát uzavírá lehce indická Sněhurka (2012), jejíž slabé domácí tržby (55 mega) začínají vyvažovat ty ze zbytku světa (64). Pokud Sněhurka ještě chvíli udrží zájem diváků, možná se studiu nakonec ten 85 milionový rozpočet vyplatí.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.