Drama o českém Schindlerovi čelí kritice za skrývání židovství zachráněných dětí

Drama o českém Schindlerovi čelí kritice za skrývání židovství zachráněných dětí
One Life | Warner Bros.
Jelikož si snímek odbyl britskou distribuční premiéru, která proběhla 1. ledna a česká nás čeká přesně o měsíc později, lidé si začali všímat toho, ze v propagačních materiálech chybí jedno slovo, které se od tohoto příběhu dozajista nedá oddělit: Židé. Budoucí sir Winton zachraňuje v programech anglických kin založených na oficiálních tiskových zprávách „středoevropské“ děti. Na internetové databázi nebyl jejich původ jakkoliv konkretizovaný. Absence odkazu na židovství v dramatu o holokaustu začalo vyvolávat otázky.
Jeden život
Jeden život
82%
Variety informuje o tom, že diskuze se posunula na rovinu, kdy mezinárodní distributor cítí potřebu rozeslat nové distribuční materiály a včlenit do nich židovský prvek. Čelí samozřejmě spekulacím o tom, že se zmínkám o židovství vyhnul kvůli krutému a diskutovanému izraelsko-palestinskému konfliktu. Variety nicméně podotýká, že zmínky o židovství chybí i v některých starších materiálech, jako je report Britského filmového institutu o účasti snímku na londýnském filmovém festivalu, jenž byl publikovaný už v srpnu minulého roku.
Jeden život: trailer | Warner Bros.
Zdá se být poněkud divokou spekulací, že by studio natočilo film jako Jeden život a najednou si vzpomnělo, že je vlastně antisemitské a je třeba vymazat Židy z marketingu. Sklopení hlavy a ukrytí se před kontroverzí v důsledku nečekané mezinárodní krize je mnohem pochopitelnější taktika mainstreamového dramatu, na druhou stranu absence odkazů k judaismu alespoň částečně předchází současným bojům v Gaze. Je tedy dost pravděpodobné, že se vskutku jedná o nešťastnou náhodu a možná i o trochu nerozmyslu autorů tiskových zpráv.
Samotný snímek režiséra Jamese Hawese s Anthonym Hopkinsem, Helenou Bonham Carter a Jonathanem Prycem zůstane celou touhle kauzou neovlivněný. Můžeme se těšit na jeho premiéru 2. února v českých kinech. Podívejte se i na žebříček nejočekávanějších filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Variety