Slepičí úlet naruby. Pokračování skvělého plastelínového animáku v první ukázce

Slepičí úlet naruby. Pokračování skvělého plastelínového animáku v první ukázce
Slepičí úlet: Zrození nuget | Netflix
Jestli někdo kolem přelomu tisíciletí vyráběl opravdu originální animované filmy, vedle Pixaru to byl hlavně Aardman. Příběhy o Wallacovi a Gromitovi získávaly Oscary a málokdo se jim vyrovnal v tom, jak nápaditě vyprávěly své žánrově různorodé příběhy. Slepičí úlet jejich kvality napodobil a zůstává jedním z nejzábavnějších děl se schématem útěku z vězení. A to nejen proto, že místo Stalloneho či Steva McQueena se z okovů snažily vyprostit slepice, jimž hrozilo zapečení do masového koláče zlomyslné farmářky Tweedy.
Slepičí úlet: Zrození nuget
Slepičí úlet: Zrození nuget
67%
Pokračování přichází takřka po čtvrtstoletí, na post režiséra dosedl Sam Fell (Spláchnutej) a jako scenárista se vrací Karey Kirkpatrick. Slepičí úlet 2: Zrození nuget má první krátký trailer, který už v prvním záběru prozradí otočku o 180 stupňů. Z dřevěného oploceného kurníku, který nejvíc evokoval Velký útěk, se přesouváme k futuristickému komplexu řízenému madam Tweedy (Miranda Richardson). Kohout Rocky (Zachari Levi), slepice Ginger (Thandiwe Newton) a další navrátilci musí do pečlivě střežené budovy proniknout a zabránit provozu tamní vražedné továrny.
Slepičí úlet: Zrození nuget: teaser trailer | Netflix
Stylem se ukázka blíží spíš třetímu Toy Story a naznačuje zevrubný plán akce, která bude vyžadovat mnohem víc udělátek proti vyššímu počtu všemožných bariér. Tentokrát se nebude utíkat, nýbrž infiltrovat ve stylu špionážních misí Jamese Bonda či Ethana Hunta. V tom pochopitelně vězí potenciál nové kanonády filmových referencí. Přece však na první dobrou zamrzí, jak moc tvůrci opustili kouzlo komornějšího originálu.
Snímek bude mít 97 minut, tedy o třináct víc než jednička, a dá se počítat s větším počtem zvratů, větší (ne-li globální) hrozbou pro slepice a dalšími vedlejšími postavami. Materiál sám o sobě nevypadá zle a můžeme doufat, že na Vánoce dostaneme podobně kvalitní zážitek jako v případě celovečeráků Ovečka Shaun (rovněž tíhnoucí ke sci-fi v zatím posledním Farmageddonu).
Podle režiséra Sama Fella má zábavu zaručit už postava madam Tweedy, jejíž nástup je v traileru řádně dramatický. „Říká se, že film je tak dobrý jako jeho záporák. A paní Tweedy, nemesis Ginger, patří k těm nejpamátnějším,“ nepochyboval Fell pro Variety. Snad na tom dlouho odkládaný sequel nic nezmění.
Před premiérou se můžete inspirovat žebříčkem nejlepších animovaných filmů dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.