Karavan se konečně rozjel. Anna Geislerová na roli čekala pět let, teď natáčí v Itálii

Karavan se konečně rozjel. Anna Geislerová na roli čekala pět let, teď natáčí v Itálii
Anna Geislerová ve filmu Karavan | MasterFilm
„Příběh Karavanu se mě od počátku hluboce dotýkal, věděla jsem, že na jeho realizaci počkám jakkoliv dlouho. Čím déle jsem scénář znala, tím silnější se mi příběh zdál. Je o lásce k sobě, k dětem, ke svobodě. O přijetí svých chyb, viny a odpuštění si. O mateřství a ženství a jejich temných vodách, o komplikovanosti vztahu matky a syna, kteří jsou na sobě závislí. O potřebě milovat a byt milován,“ popisuje Anna Geislerová v oficiální tiskové zprávě.
Karavan
Karavan
Herečka si na natáčení musela dlouho počkat. Už zhruba před pěti lety totiž četla jednu z prvních verzí scénáře Zuzany Kirchnerové, a přestože se text postupem času dočkal řady ocenění, jeho realizace byla stále ve hvězdách. Nakonec se však podařilo sehnat peníze a vyřešit další produkční úskalí, a tak Kirchnerová společně s Geislerovou a zbytkem štábu momentálně natáčí v Itálii.
Autorka vycházela z vlastní zkušenosti matky autistického chlapce s Downovým syndromem. Výběr vhodného herce pro tuto roli trval více než rok, nakonec se z počtu tří stovek adeptů podařilo obsadit Davida Vodstrčila. Ztvárňuje Davida, který společně s matkou Ester (Anna Geislerová) cestuje italskou krajinou v karavanu. Příběh se zaměřuje na strasti hlavní hrdinky, která nechce být jen matkou dítěte se specifickými potřebami, nýbrž i ženou žijící naplno. Patrná je rovněž snaha tvůrkyně bořit zaběhlé stereotypy o Downově syndromu i autismu a realističtěji vykreslit soužití matky s takovým dítětem.
Karavan
Karavan | Instagram, Anna Geislerová
Nabízí se otázka, proč česko-slovenská produkce natáčí právě v Itálii. Důvod je jednoduchý, podařilo se totiž domluvit spolupráci s tamější produkční společností Tempesta, podle Kirchnerové je navíc Itálie unikátní v rozdílech, jež mezi jednotlivými regiony panují. Ty se pokusí zachytit kameramanka Denisa Buranová.
„Pořád nemůžu uvěřit, že se po letech příprav konečně vše děje, že je tady se mnou fantastický štáb zapálených lidí, že David Vodstrčil je neskutečně talentovaný mladý herec a že Aňa Geislerová spolu s Janou Plodkovou hrají přesně, jemně, civilně. Nemůžu se na ně vynadívat a vlastně bych nejraději vůbec nestopovala kameru,“ rozplývala se v tiskové zprávě režisérka Kirchnerová přímo z místa natáčení.
Za zmínku rovněž stojí fakt, že snímek bude mít po svém dokončení premiéru na nejslavnějším festivalu v Cannes. Kirchnerová tam totiž s krátkometrážním snímkem Bába vyhrála v roce 2009 soutěž studentských filmů a předloni se scénářem ke Karavanu uspěla v projektu Cinéfondation – L’Atelier. Díky těmto úspěchům se Karavan dočká mezinárodní pozornosti i festivalového uvedení. Než se tak stane, můžete se podívat do galerie na fotky Anny Geislerové z jejího instagramového účtu, kde herečka zveřejnila řadu momentek ze zákulisí natáčení.