13. týden-kinopremiéry: Děti, svoboda a Pat a Mat

13. týden-kinopremiéry: Děti, svoboda a Pat a Mat
Teorie tygra | CinemArt
Všechno tomu nasvědčuje. Solidní recenze, herecké obsazení, v němž se vedle "Barťáka" představí Eliška Balzerová, Tatiana Vilhelmová nebo Jakub Kohák a nadhled. Teorie tygra je celovečerním debutem 53 letého Radka Bajgara. Zkušený televizní scenárista a producent se zaměřil na mužskou svobodu, která si tak docela netyká s dlouhotrvajícím manželstvím. Hořká komedie rozhodně neurazí.
Z recenze Františka Fuky: "...některé scény jsou zbytečně dlouhé nebo ne úplně fungující. Je v něm ale dost profesionálního řemesla a adekvátních hereckých výkonů na to, abych z něj měl příjemný pocit. A to je u české hořké komedie obrovská vzácnost." Kdyby toto byl onen český filmový mainstream, nemáme se rozhodně proč stydět.
Will Ferrell
Mark Wahlberg si to rozdá s Willem Ferrellem ve filmu Táta je doma (2015) o vlastní děti. Wahlberg se na ta svoje dítka totiž docela vykašlal a teď to hodlá napravit. Jenže mu stojí v cestě přehnaně laskavý otčím Ferrell. I on rychle pozná, že tohle nebude souboj v rukavičkách. Z tohodle trčí průměr na sto yardů. Tuzemské recenze najdete zde. Taškařici prý nezachránili ani sebelepší herci.
Bez výraznější pozornosti do kin kráčejí Pat a Mat ve filmu (2016), oblíbení nešikové, kteří dokáží vykřesat malou katastrofu z jakékoliv situace. Celovečerák, který se skládá z nových "večerníčkovských" epizod, režíroval Marek Beneš, scenárista původních dílů s populárními poplety. Těm je letos těžko uvěřitelných 40 let, což se musí náležitě oslavit. Snad to zkázonosné pásmo o délce 80 minut nebude na jedno brdo. Recenze zde.
Alex van Warmerdam
A začínáme s představováním pásma podivných evropských filmů. Schneider vs. Bax (2015) pojednává o nájemném vrahovi Schneiderovi, který musí v den svých narozenin odpravit spisovatele Baxe. S vidinou, že vše půjde hladce, se vydává na misi plnou lstí, bizarních náhod a draze vykoupených omylů. Od tvůrců důmyslného a neméně "divného" Borgmana (2013).
Ulrich Seidl
Rakouský dokumentární snímek Ve sklepě (2014) se zaměřuje na dvojí životy obyvatel našich jihovýchodních sousedů. Pouze pro otrlé, kteří nebyli nervózní při Taxidermii (2006) nebo z upjatého pohledu Josefa Fritzela.
Margita Gosheva
Bulharsko-řecké drama Lekce (2014) se zabývá významem morálky. Zásadová učitelka je vržena do turbíny manželových dluhů, z nichž se díky zásadám jen tak nedostane. Jak moc jí záleží na rodině? Co všechno pro ni bude ochotna obětovat?
Leïla Bekhti, Kheiron
Na závěr se představuje francouzské komediální drama My tři, nebo nikdo (2015). "Scenárista a režisér Kheiron vypráví pravdivý příběh o mimořádném osudu svých rodičů, věčných optimistů Hibat a Fereshteh a o jejich cestě z malé vesnice na jihu Íránu až na pařížskou periferii. Film se též dotýká migračních problémů a pozitivně vypraví o soužití různých kultur, což je žhavým tématem současnosti. Zobrazený humor se prolíná s dramatickými chvilkami běžných lidí v tragických situacích, ve kterých však láska přemůže vše navzdory náročným životním problémům."
Seznam všech březnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.