19. týden-kinopremiéry: Tanečky kolem irské revoluce, jedné gramodesky a růžového mýdla

19. týden-kinopremiéry: Tanečky kolem irské revoluce, jedné gramodesky a růžového mýdla
Začneme u francouzských sousedů. Po úspěšné komedii Co jsme komu udělali? (2014) přichází do českých kin další kousek, který má za úkol pobavit. A znovu v něm hraje Christian Clavier. Snímek Dejte mi pokoj! má jednoduchou zápletku - Michel Leproux (Ch. Clavier) si chce poslechnout vzácnou gramodesku, ale jako na potvoru se u něj v bytě dveře netrhnou. Nečekaná návštěva syna, hlučný soused a uklízečka, podezíravá manželka a příchod milenky. Ale to není zdaleka vše.
Christian Clavier
Děj snímku Dejte mi pokoj! se točí kolem jedné gramodesky a nemožnosti si ji v klidu poslechnout. | CinemArt
Z recenze Františka Fuky: "Clavier je superúspěšný komik a především díky němu všechno správně odsýpá a divák cítí jeho rostoucí šílenství, paniku a nakonec rezignaci. Ale ze všeho nejvíc tleskám tvůrcům za to, že pochopili, co si mohou s tímto chatrným námětem dovolit, a že jejich film má pouhých 79 minut!"
Všechny recenze filmu Dejte mi pokoj! najdete zde. Prozatím 54 procent.
Jimmyho tančírna
Z Francie se přesuneme do Irska, do Jimmyho tančírny. Ken Loach, proslulý autor sociálních dramat, se pro svůj údajně poslední film inspiroval skutečným příběhem Jimmyho Graltona. Ten na irském venkově provozoval taneční sál. Ale nebyl to jen tak obyčejný taneční sál. Stýkala se v něm komunita levicových volnomyšlenkářů, kteří byli trnem v oku státu a církve. Jimmy musel z venkova utéct, ale myšlenky se po letech znovu chytil a za pomoci milované ženy rozjel intelektuální tančírnu znovu.
Loachovo dílo je prodchnuto idealismem, nikoliv však patetičností a nudou. Navíc se něco dozvíte o irské nátuře a (ne)obyčejné historii. Recenze Jimmyho tančírny najdete zde. Prozatím 63 procent.
Klub rváčů
A na závěr se v rámci Projektu 100 do kin vrací kultovní Klub rváčů. Režisér David Fincher zfilmoval nezfilmovatelnou knihu Chucka Palahniuka, obsadil Brada Pitta, Edwarda Nortona a dal za uši kapitalismu i anarchistům. Příběh pojednávající o jednom zahálčivém zaměstnanci korporátní společnosti (Norton), kterého nadchne podvratný obchodník s mýdlem (Pitt), je aktuální i po 16 letech od uvedení. Nejednoho úředníka kancelářské nadnárodní firmy začne svrbět pěst. Ale je to řešení?
Edward Norton, Brad Pitt
Klub rváčů
Seznam všech květnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.