Nejhorším filmem roku je Poslední vládce větru

Nejhorším filmem roku je Poslední vládce větru
Poslední vládce větru | Paramount Network
nejhorsim-filmem-roku-je-posledni-vladce-vetru-15
Shyamalan před a po vyhlášení "vítězů" Zlatých malin.
Pravda, kdyby se měly Zlaté maliny věnovat skutečnému filmovému odpadu, zřejmě by Poslední vládce větru nikdy mezi nominovanými filmy neskončil. Smyslem Zlatých malin však není ani tak hledat absurdní domácí videa uvedená do kin (což by ale zase dávalo šanci některým českým snímkům), ale poukázat na opravdu slabé hollywoodské blockbustery a řádně v tom jejich tvůrcům vymáchat nos. Letošní suverénní vítězství Posledního vládce větru není nijak překvapivé. Na serveru Rottentomatoes evidují pouhých 11 kladných recenzí z celkových 170 od americké kritiky (průměrná známka ze všech je 2,8 bodů z deseti). Česká kritika o moc shovívavější nebyla. Na naší kartě evidujeme 16 záporných a jedinou kladnou recenzi. Průměrné hodnocení 35%. Poslední vládce větru byl oceněn v kategoriích nejhorší film, nejhorší režie, nejhorší scénář, nejhorší použití 3D a Jason Rathbone dostal cenu za nejhoršího herce ve vedlejší roli.
Sex ve městě 2 si odnesl sošky v kategoriích nejhorší filmové pokračování, nejhorší obsazení a nejhorší herečka (o tu se podělily představitelky ústřední čtveřice). Ani v případě druhého Sexu ve městě nejde o nepochopitelnou "výhru". U amerických kritik si snímek vydobyl průměrnou známku 3,7 (ze 192 recenzí bylo 30 kladných), čeští novináři ocenili sexy dvojku 41%.
Nejhorším hercem v hlavní roli byl vyhlášen Ashton Kutcher za filmy Vrahouni a Na sv. Valentýna (Nicolas Cage toho zřejmě nestihl dost natočit). Nejhorší herečkou roku je díky snímkům Vrah ve mně, Fotři jsou lotři, Machete a (opět) Na sv. Valentýna Jessica Alba.
Jakkoli bývají Zlaté maliny často vnímány jako pouhá úmyslná provokace, letos lze jejich výběr považovat za relativně rozumný. Snad se z výsledků někdo poučí (ano, Shyi, myslíme tebe, takhle už to vážně dál nejde!).