Dokumentární Ji.hlava upozorní na posedlost slavného českého lezce, depresi ve virtuální realitě a sedmidenní operu geniálního megalomana

Dokumentární Ji.hlava upozorní na posedlost slavného českého lezce, depresi ve virtuální realitě a sedmidenní operu geniálního megalomana
Adam Ondra: Posunout hranice | Jan Šimánek
Šestadvacátá dokumentární Ji.hlava se po roce vrací zpátky na Vysočinu. Festivalové kinosály nabídnou tři stovky filmů: to nejnovější z českého a světového dokumentu i jedinečné filmové retrospektivy. Nebudou chybět ani diskuse Inspiračního fóra nebo pestrý program Ji.hlavy dětem.

O Ondrovi

Adam Ondra
Adam Ondra: Posunout hranice | Simone Cargnoni
Festivalový program letos nabídne velkou přehlídku aktuálního domácího dokumentu. Sekce Česká radost uvede například portrét jednoho z nejlepších sportovních lezců světa Adama Ondry. Snímek Adam Ondra: Posunout hranice režisérské dvojice Jana Šimánka a Petra Záruby sleduje sportovcovu přípravu na letní olympiádu v Tokiu 2020.
„Prvotní inspirací nám byla dokonalost Adamova lezeckého pohybu, který se podobá tanci. Přiblížením obrovského nasazení, a to jak fyzického, tak psychického, posedlosti a odhodlání, které Adam do svých tréninků vkládá, se snažíme odkrýt, co všechno se za úspěchem této sportovní celebrity skrývá,“ přibližuje Petr Záruba.

O depresi

Tmání
Tmání | https://www.darkeningvr.com
Poprvé v historii festivalu bude do soutěžní sekce Česká radost zařazený také VR film – Tmání režiséra Ondřeje Moravce, který se před pár dny vrátil z festivalu v Benátkách.
„O Tmání jsem přemýšlel hned od momentu, kdy jsem se před sedmi lety začal zajímat o virtuální realitu. Od začátku zde byla idea vytvořit simulaci toho, co se děje člověku v hlavě během deprese. Od přátel jsem za těch více než třináct let, co mě deprese pravidelně navštěvuje, mnohokrát slyšel: ‚Já si nedovedu moc představit, co prožíváš.‘ VR se tedy stala skvělým prostředkem, jak na tuto otázku odpovědět lépe než bezradným mlčením,“ vysvětluje režisér Ondřej Moravec.

O Kaprovi

344e6575
KaprKód | mindsetpictures
Příběh života československého hudebního skladatele Jana Kapra přiblíží snímek KaprKód režisérky Lucie Králové. Dokumentární opera zpracovává život a tvorbu tohoto komunistickým režimem zprvu protežovaného skladatele, který v době normalizace nesměl tvořit.
„KaprKód transponuje Kaprův životní příběh do kompozice současné opery a kromě osobních a politických proměn ohledává naši touhu propsat se na věčnost,“ připomíná režisérka Lucie Králová.

Poznámky k válce

Noc a mlha
Noc a mlha | Argos Films
„Zkušenost posledních měsíců naše přemýšlení o válce a míru zcela změnila,“ upozorňuje ředitel festivalu Marek Hovorka na retrospektivu s názvem Poznámky k válce. „Ikonické dokumenty natočené po roce 1945 nás provokují k jinému pohledu: na ně i na náš svět. Překvapilo nás, nakolik filmy staré několik desetiletí najednou vidíme nově,“ pokračuje Hovorka.
Ve výběru nechybí například snímek Noc a mlha (1956) francouzského režiséra Alaina Resnaise, který podává svědectví o životech vězňů v nacistických koncentračních a vyhlazovacích táborech.
Sekce nabídne také film Poslušnost (1962) sociálního psychologa Stanleyho Milgrama, který zkoumá vztah člověka k autoritám a zjišťuje, čeho jsou lidé schopní, pokud dostanou příkaz shora.
Snímek Atomic Café (1982) režisérské trojice Jayne Loader, Kevin a Pierce Rafferty pak s nadsázkou glosuje dobovou americkou propagandu kolem hrozby jaderné války.

Pavel Klusák doporučuje

Láska, západní marky a smrt
Láska, západní marky a smrt | Cineuropa
Ani letos nebude chybět divácky oblíbená sekce hudebních dokumentů. „Zkouška sirén je letos mimořádně silně obsazená,“ říká dramaturg Pavel Klusák. „Snímek Světlo přináší monumentální svědectví o prvním inscenování týden trvající opery Karlheinze Stockhausena na Holland Festival. Film je i hloubkovým portrétem osobnosti zemřelého skladatele, zakladatele elektronické hudby, génia a megalomana,“ pokračuje Klusák.
„Film Láska, německé marky a smrt líčí ve výbušné a dynamické atmosféře osudy tureckých přistěhovalců v Německu a jejich paralelní hudební scénu jakoby neviditelnou pro bílé Evropany,” upozorňuje dramaturg na další snímek sekce Zkouška sirén.
jihlava-2022-pozvanka
26. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava se uskuteční ve dnech 25. – 30. října. | MFDF Ji.hlava
Článek byl zpracovaný s využitím tiskových materiálů Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.

Kinolog: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.